Неделя, 16 Декември 2018
Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38

От днес поскъпват газът, парното и топлата вода

По-скъп природен газ от 1 октомври. Увеличението е с близо 14%, но потребителите ще усетят по сметките си 8-процентово поскъпване, твърдят от енергийния регулатор.

Поскъпването на синьото гориво води след себе си и по-високи цени на топлоенергията. От началото на октомври парното в цялата страна също ще поскъпне с между 2 и 9%.

Най-много ще усетят завишените сметки в Бургас, Плевен и София. Токът обаче засега остава без повишение, увери енергийният регулатор.

Какво ще е увеличението на цената на топлинните услуги по места?

за "Топлофикация София" ЕАД - 7,97%,

за потребителите в Пловдив - с 8,57 %,

в Плевен - с 4,66%,

в Бургас - с 4,88%,

във Варна - с 2,28%,

във Велико Търново - с 4,39%,

във Враца - с 6,32%,

в Разград - с 5,35%.

За потребителите на услугата в Русе, Перник, Сливен и Габрово промяна в досегашната цена няма да има, тъй като топлофикациите в тези градове работят на въглища, а не на природен газ, съобщи КЕВР.

Увеличението на цените е второ за този сезон след това от 1 април. Така истинската цена на топлоподаването от днес ще е с до 23% по-висока от миналогодишния сезон.

За година парното поскъпна най-много в Бургас - с 22.8%, в Плевен - 22.5%, в София - 16%, в Пловдив - 8.5%, Враца - 7.2%.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38
  Месото и хлябът поскъпват след Нова година

  Производителите очакват тежка година, пълна с предизвикателства

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38
  Производители предупреждават за шоково поскъпване на храната заради по-високите цени на тока за бизнеса

  "В енергетиката има тежък държавен картел. ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

  Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители, показа репортаж на Нова ТВ.

  Колко ще поскъпнат основните продукти, които купувамe?

  Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

  Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38
  Рязък скок на цената на петрола

  Суровината поскъпна с повече от 5% за часове

Оставете коментар