Петък, 19 Октомври 2018
Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38

От днес поскъпват газът, парното и топлата вода

По-скъп природен газ от 1 октомври. Увеличението е с близо 14%, но потребителите ще усетят по сметките си 8-процентово поскъпване, твърдят от енергийния регулатор.

Поскъпването на синьото гориво води след себе си и по-високи цени на топлоенергията. От началото на октомври парното в цялата страна също ще поскъпне с между 2 и 9%.

Най-много ще усетят завишените сметки в Бургас, Плевен и София. Токът обаче засега остава без повишение, увери енергийният регулатор.

Какво ще е увеличението на цената на топлинните услуги по места?

за "Топлофикация София" ЕАД - 7,97%,

за потребителите в Пловдив - с 8,57 %,

в Плевен - с 4,66%,

в Бургас - с 4,88%,

във Варна - с 2,28%,

във Велико Търново - с 4,39%,

във Враца - с 6,32%,

в Разград - с 5,35%.

За потребителите на услугата в Русе, Перник, Сливен и Габрово промяна в досегашната цена няма да има, тъй като топлофикациите в тези градове работят на въглища, а не на природен газ, съобщи КЕВР.

Увеличението на цените е второ за този сезон след това от 1 април. Така истинската цена на топлоподаването от днес ще е с до 23% по-висока от миналогодишния сезон.

За година парното поскъпна най-много в Бургас - с 22.8%, в Плевен - 22.5%, в София - 16%, в Пловдив - 8.5%, Враца - 7.2%.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38
  „За” и „против” новите данъци за автомобилите

  Експертите са единни, че увеличението на налога за по-старите коли няма да принуди хората да се откажат от тях

  По-високи налози може да има за старите автомобили от следващата година у нас. Това стана ясно при разглеждането на пакета от данъчни закони на Тристранния съвет вчера. Страната ни е сред първите в Европа по стари автомобили.

  Регистрираните леки коли през 2017 г. у нас са 3,4 млн. Това показват данните на Евростат.

  От тях 50% са автомобили на възраст над 20 години. 35% са произведени преди повече от 15 години. 10% са на възраст до 10 години. И едва 5%  от колите са нови.

  Данъкът за автомобилите ще се определя както и досега – от мощността на превозното средство и екологичната оценка.

  Облекченията, които досега са ползвали всички собственици обаче, ще отпаднат за някой от тях. Отстъпка в данъка ще има за автомобили със сертификат над "Евро 4" – това са колите, произведени след 2005 г.

  А собствениците на произведените по-рано вече ще плащат пълния размер на налога.

  Отпада облекчението и за автомобили с катализатор.

  По първоначални изчисления, след приемането на промените, налогът за колите,които са над 15 години, ще е по-висок с близо 30%.

  А за автомобилите, които са със сертификат над "Евро 4", ще се плаща с около 20% по-нисък данък.

  Според Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили не трябва да се спекулира с думата „поскъпване” защото данъкът за един автомобил от 1994 г. ще се увеличи с около 9 лв. Автомобилът е ангажимент и отговорност, за да сме в безопасност и да сме екологичини, трябва да се инвестира, каза Цанева пред bTV.

  Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, контрира, че увеличението ще е по-голямо, ако се вземат предвид и по-мощните автомобили. По думите му решения за данъците се взимат от хора, които не ги плащат, а увеличението е абсолютно ненужно. Срещу тези данъци трябва да видим нещо – нови пътища, по-малко задръствания, повече места за паркиране, коментира Радков.

  Емил Панчев Съюза на българските автомобилисти подкрепя промените в определянето на данъците. Категорично опитът е в посока спиране или намаляване на замърсяването, смята той.

  Експертите са единни, че по-високите данъци за старите коли няма да принудят хората да оставят автомобилите си.

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38
  Финансистът на Костов не смята за проблем поскъпването на газа, само мързеливите обеднявали. Привидя му се Жан Виденов в идеите на Каракачанов

  Мит е, че с поскъпването на газа ще се вдигнат цените на всички продукти, както и че домакинствата много ще обеднеят. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV Муравей Радев, който беше финансов министър в правителството на Иван Костов.

  Според него ще поскъпнат само стоките и услугите, пряко зависими от цената на газа - тези, които използват газа като суровина.

  Вредно и опасно е предложението на БСП за 5% ДДС върху хляба, а "след хляба идва сиренето, месото, детските храни, събаря се бюджетът, държавата изпада в криза", а идеята на министър Порожанов за търговските вериги и надценките на храните е "наивна", коментира Муравей Радев.

  Идеята на министъра на земеделието Румен Порожанов да агитира веригите да не слагат надценка на храните той определи като „наивна”.

  Каракачанов иска да фиксира печалбата, но не това е начинът. "Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре", коментира Радев и обясни, че по времето на Жан Виденов било подобно положението. Когато цените са фиксирани и се стига до голямата криза, предупреди финансистът от Костово правителство.

  Държавата да разчисти пътя пред конкуренцията. Ако има жестока конкуренция, цените заспиват. Единственият начин българите да обеднеят е като са мързеливи, чакат на социални помощи или са безработни, добави бившият финансов министър.

 • Понеделник, 01 Октомври 2018 08:38
  Иван Хиновски: Цените на стоките и услугите ще скочат със 7% заради по-скъпия газ

  Ще има увеличение в цените на парното, хранителните продукти и услугите, но няма да бъде драстично – това заяви председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски по повод четвъртото за годината поскъпване на природния газ.

  Според енергийния експерт плановото поскъпване от 15% ще се свие до около 10%. По думите му трябва да очакваме поскъпване на парното средно с 5%. При тока няма да се усети повишаване, но при стоките и услугите ръстът ще бъде към 7%

  Хинковски обясни, че поскъпването на природния газ не се дължи на приумици на КЕВР. „Това е борсова стока, чиято цена е свързана с петрола от сорт „Бренд”, а заради неговия скок се променя цената на „Газпром” към нас”, каза енергийният експерт и допълни, че страната ни може да преговаря с руската компания за крайната цена.

  Председателят на Български енергиен допълни, че цената на природния газ в България не са най-високи в Европа, а това е благодарение на КЕВР, които според него си вършат добре работата.

Оставете коментар