Сряда, 26 Юни 2019
Понеделник, 08 Октомври 2018 10:11

Италия заплаши да затвори летища, ако Германия депортира мигранти

Германската агенция за бежанците подготвя връщането с чартърни полети на мигранти в Италия – страната, където те първоначално са били регистрирани

Италия заплаши да затвори летищата си на фона на информации, че южната германска провинция Бавария подготвя мащабна депортация на мигранти към Ботуша, съобщава Нова телевизия.

"Ако някой в Берлин или Брюксел планира да ни "подхвърли" десетки мигранти с неоторизирани чартърни полети, трябва да е наясно, че никое летище няма да е на разположение. Затваряме летищата така, както вече затворихме и пристанищата", заяви италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини в неделя.

"Всекидневникът "Ла република" писа, че Германската агенция за бежанците е разпратила "десетки писма" до мигранти, с които ги предупреждава, че се подготвя връщането им в Италия - страната, където те първоначално са били регистрирани, вероятно с чартърни полети. Твърди се дори, че първият такъв полет бил насрочен за 9 октомври.

Двете държави преговарят за двустранна сделка за мигрантите. Германия ще връща в Италия хора, които са потърсили убежище първо на италианска земя. А за всеки приет обратно, Рим ще изпраща в Германия по един имигрант, на когото вече е разрешено да остане в Европа.

Въпреки че германците обявиха сделката за сключена, Италия твърди, че не е така. Рим иска още отстъпки, като нов договор за бежанците на мястото на Дъблинското споразумение и промяна на начина на работа на патрулиращите кораби в Средиземно море.

Часове след закана на Салвини Германия отрече да готви депортиране на мигранти към Ботуша.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 10:11
  Българският миграционен феномен у нас е дълбока тайна

  Проф. Анна Кръстева: У нас множество изследвания показват, че множество български граждани смятат, че в България има около 11% имиграция, реалните проценти са около 2, дори по-малко от 2%

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 10:11
  Една "малка Америка", създадена да води войни

  От години има улики, че от военната си база в германския Рамщайн американската армия извършва съмнителни операции по света. Съдът в Мюнстер сега призова Германия да следи по-отблизо какво точно се върши там.

  Автор: Удо Бауер, DW

 • Понеделник, 08 Октомври 2018 10:11
  Ситуацията с мигрантите в Кипър – "невъзможна за справяне"

  Повечето от тях са мъже, идващи в големи групи, при това от страни, които доскоро не са били характерни като бежански, като Камерун и Нигерия. Правителството на Кипър иска помощ от ООН и ЕС

Оставете коментар