Сряда, 22 Май 2019
Вторник, 30 Октомври 2018 10:16

Скандални текстове за България се появиха в учебниците по история в Македония

В учебниците има страшно много липси, говори се за български репресии срещу македонците през Втората световна война, но няма дума за сръбските репресии в Македония срещу хората с българско самосъзнание.

Скандални твърдения за България се появиха в учебниците по история в Македония. "Българската държава е правила много грешки по отношение на Македония и това са резултатите, посочи проф. Иван Илчев в ефира на БТВ.

Ето и част от тях: „Создаваньето на македонскиот народ бил долг процес коj почнал во VIII век пр.н.е.” „Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье.”„ Св. Консшаншин – Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска азбука наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38 букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja”.

„Прабугарите им припагале на турската етническа група племиньа".

„Со Веpcajскиот договор била потврдена поделбата на Македониja мегу Србиja, Грциja,Бугариja и Албаниja. Со тоа била разбиена компакноста на Македониja, бил оневозможен демографскиот, економски, културен и национален развоj на македонскот народ. Македонскиот народ под властта на соседните држави бил подложен на денационализациja и асимилациja.”

Според проф. Иван Илчев - член на Съвместна българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси, с тези твърдения се създават определени настроения в Македония и те са антибългарски. Според него тонът в учебниците трябва да се промени.

„В учебниците има страшно много липси, говори се за български репресии срещу македонците през Второто световна война, но няма дума за сръбските репресии в Македония срещу хората с българско самосъзнание. Няма дума за края на 40-те години, когато стотици граждани на Македония са избити заради това”, припомни проф. Иван Илчев.

Това което искаме с колегите от Македония е да се публикуват извори – да се посочат източниците, отбеляза проф. Илчев.

По думите му с македонските историци са постигнали съгласие да се публикуват източниците без да се превеждат на съвременен македонски език.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 30 Октомври 2018 10:16
  Александър Сиди: С Македония в едно часово време

  Депутатът от ВМРО зове България да избере часовото време на „братска Македония”, за да не сме разделени поне от времето

 • Вторник, 30 Октомври 2018 10:16
  Разбрали сме се за цар Самуил, на ред е обсъждане на учебниците със Северна Македония

  Учените от двете страни са постигнали съгласие да предложат на двете правителства да бъдат чествани съвместно цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

 • Вторник, 30 Октомври 2018 10:16
  Алекс Алексиев: Несъществуващ език търси измислена нация!

  Мнимите националисти в Скопие трябва да разберат рано или късно, особено след като бързо растящото албанско малцинство става все по-непримиримо, че без подкрепата на много по-голямата България, Македония няма бъдеще, независимо от това дали е член на ЕС или не. Това пише в авторска статия, изпратена до Агенция „Фокус“, Алекс Алексиев – син на бележития български писател и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев – дългогодишен активист на ВМРО от Солун.

Оставете коментар