Сряда, 21 Ноември 2018
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:09

Йордан Цонев: Този парламент е изчерпан, несъмнено ще има предсрочни избори

Игри с кворума няма, това е парламентарен инструмент да постигнеш политическите си цели, изтъкна зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Комисията по финансов надзор трябваше да внесе законопроекта за промени в Кодекса за застраховането, а не Менда Стоянова. Трябва да има дебат и съответните нива на отговорност.

Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

ДПС има решение на най-върховния си орган – Националния съвет, в което се казва да се ускори демонтажа на този управленски формат. Този парламент според нас е с изчерпан ресурс и в рамките на този парламент едва ли може да се създаде друг тип мнозинство, заяви Цонев.

Предупреждавахме, че този тип управление ще доведе до това. Когато няколко пъти правиш едно и също, получаваш един и същ резултат, добави той.

Игри с кворума няма, това е парламентарен инструмент да постигнеш политическите си цели. ГЕРБ искаха сваляне на Орешарски и го правеха, ние сега също го правим. Искаме отстраняването на един арогантен и циничен вицепремиер, който е срам за България. Подкрепихме протеста на майките, които бяха наречени "кресливи жени с уж болни деца". ДПС първо видя, че този вицепремиер не става и поиска оставката му още преди година и половина. Искаме отстраняването му по точка 8 от собственото им коалиционно споразумение, подчерта Йордан Цонев.

Искаме оставката на този вицепремиер по морални съображения, а на останалите министри – по политически причини. Ако управленската конструкция се крепи на личности като Валери Симеонов, мнението на ДПС е, че по-добре тази управленска конструкция да я няма, посочи Цонев.

Предсрочни избори ще има без никакво съмнение. Те ще бъдат предизвикани от ГЕРБ и управляващото мнозинство. Преди тези избори трябва да се уточни кои са приоритетите на страната, накъде да върви страната в следващите 10 години. Който спечели изборите трябва да управлява страната, а в какъв управленски формат – ще се уточни след това. На страната са нужни много дълбоки икономически реформи и фокус върху национални приоритети, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Този бюджет е предизборен, не е съобразен с икономическите реалности. Той е ориентиран към това с парите на данъкоплатците да спечелят следващите два избора – европейските и местните. Само че за съжаление на управляващите този бюджет ще доведат до трети избори догодина, които те най-вероятно няма да спечелят, заяви още Йордан Цонев.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 09:09
  Разликата между ГЕРБ и БСП се стопи на 1,3% според проучване на "Тренд"

  Разликата между ГЕРБ и БСП вече е едва 1,3%. Това сочат данните от редовно проучване на изследователски център „Тренд“ за нагласите на българите към основните политически партии, институции и съдебната система, съобщиха от "Тренд". 

  Оптимистите и песимистите са с почти равни дялове, като все още оптимистите остават малко повече (46%) за сметка на песимистите (42%).

  В оценката за работата на парламента и правителство се регистрира спад на положителните оценки и ръст на отрицателните. Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение. Сравнително по-добри са оценките за правителството, като 28% го оценяват положително срещу 62%, които дават отрицателна оценка. При президента не се наблюдават чувствителни разлики, като при него малко над една четвърт (26%) дават отрицателни оценки срещу 59% положителни.

  Отчита се и ерозия в обществената подкрепа към основната управляваща партия, като дистанцията между нея и БСП се скъсява достигайки 1,3% в полза на ГЕРБ. Скандалите около Обединени патриоти в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като те свиват своята подкрепа от 5,5% през октомври до 4,2% през ноември. Ерозията към формациите съставляващи управляващата коалиция не се прелива към опозиционните партии, а само увеличава дела на деклариращите, че няма да гласуват.

  В контекста на засилената активност на българската прокуратура в последните месеци, тествахме и оценката за работата на основните силови институции. Не буди изненада, че отрицателните оценки превишават повече от два пъти положителните при всяка една от опциите. С най-ниски оценки за работата си се ползва Висшия съдебен съвет (13%), но и дейността му е най-непозната за интервюираните. Министерството на правосъдието събира само 15% положителни оценки. Няколко процентни пункта по-висока оценка респондентите дават на работата на Съда (20%), прокуратурата (21%) и Министерството на вътрешните работи (26%).

  Основният проблем в съдебната система, който събира 3 пъти повече посочвания, в сравнение с втория в класацията е корупцията. Липсата на независимост и политическото влияние се нарежда на второ място с 9% следвано от бавната работа на съдебната система (7%) и неадекватното законодателство (5%).

  Институцията, от която гражданите очакват действия за подобрение на съдебната система като цяло е Министерството на правосъдието (38%), следвана от съдиите (31%), главният прокурор (28%), Висшият съдебен съвет (26%), прокурорите (24%), Народното събрание (23%) и правителството (20%).

  Три четвърти от българите смятат, че политиците оказват натиск върху работата на съдебната система и само 8% са тези, които са на обратното мнение. А основният фактор, който влияе върху решенията на българския съд са корупцията (36%) и политическото влияние (32%), докато законите и справедливостта са съответно с 10% и 4%.

  На приблизително три равни части са разделени в мнението си интервюираните затова дали трябва да се увеличат или да се намалят правомощията на прокуратурата. 31% са на мнение, че трябва да се увеличат, за да се подобрят резултатите, докато 35% са на мнение, че не трябва да се увеличават, защото и сега са достатъчни. 34% пък не знаят или не могат да преценят.

  Не предизвиква изненада сериозната подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу български бизнесмени, като 81% от всички запитани ги подкрепят, като сред тях малко над половината (51%) напълно ги подкрепят. Само 10% пък остават скептични към действията на прокуратурата. Приблизително същият процент (83%) са на мнение, че прокуратурата трябва да продължи с такъв тип акции.

  Скептицизмът към крайните резултати под формата на ефективни присъди е огромен. 60% смятат, че няма да има ефективни присъди, докато само 16% смятат, че ще има.

  В контекста на убийството на журналиста Виктория Маринова се повдигна и въпроса дали е справедливо при самопризнание обвиняемият да получава по-лека присъда, като тук 62% смятат, че това не е справедливо, докато 17% са на обратното мнение.

  Близо три четвърти от всички запитани пък са на мнение, че българските народни представители не трябват да се ползват с имунитет и само 14% смятат, че депутатите трябва да се ползват от това право.

  Проучването е по поръчка на в. „24 часа” и е реализирано в периода 6-12 ноември 2018 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1004 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната. 

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 09:09
  Правителството ще падне преди евровота, всичко в държавата е счупено

   „Трябва да си спомним колко дълго издържа Орешарски с протести. В първите дни на протестите виждаме едно неглижиране от страна на правителството. Затова гражданите стоят по кръстовищата – това е незаконно, но държавата не прави нищо, тя се показва изключително слаба.

  Предполагам, че тези месеци ще се употребят за политически договорки между партиите и ще вървим на два вида избори на евроизборите.

  Всичко в държавата е счупено, беззаконието се толерира и държавата не работи. Има масови нагласи за недоволство на едни умни и не толкова бедни хора.

  Волен Сидеров ще напусне коалицията, защото той се опитва да оглави патриотите при евентуални следващи избори. Той не говори като член от управлението, а като опозиционер. Критикува постоянно и иска оставки.”

  (проф. Мария Пиргова – политолог, в сутрешния блок на bTV)

 • Понеделник, 05 Ноември 2018 09:09
  Деница Златева: Колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре

   „Може би с евроизборите – две в едно. Зависи от ината на управляващите, надявам се да се вслушат”, коментира зам.-председателят на БСП

  БСП не стои зад протестите, но подкрепя част от исканията на недоволстващите по улиците хора, свързани с увеличаването на доходите, гарантирането на сигурността и борбата срещу корупцията. Това каза в сутрешния блок на bTV зам.-председателят на БСП Деница Златева.

  Според нея протестите ще продължат, тъй като са социални. „Хората казват, че ножът е опрял до кокала. Хората искат сигурност за децата си и по-високи доходи. Не смятам, че те ще стихнат толкова лесно. Политиците трябва да се вслушат в хората, защото нещата могат да ескалират”, смята зам.-председателката на социалистите.

  „Солидаризираме се със социалните искания на българските граждани. Внесли сме официална част от тези искания в парламента и ще ги отстояваме колкото е възможно”, посочи Златева.

  „Нека не забравяме, че България е парламентарна република и нещата се променят чрез закони. България не е република на министър-председателя, който може еднолично от сградата на Министерския съвет да казва или да заповядва на парламента каквото усещане има за българските граждани”, добави тя.

  Според Златева, ако управляващите не се вслушат в исканията на протестиращите, недоволството може да ескалира. А между усещането на премиера за добрите параметри на държавата и реалния живот, който водят хората, имало диаметрално разминаване.

  Парламентарните битки

  „БСП ще влиза в пленарна зала в случаите,в които бъдат обсъждани и гласувани нашите предложения. Ние внесохме цял пакет от допълнителни предложения в бюджета между първо и второ четене. С тях отговаряме до голяма степен и на исканията на протестиращите”, посочи Златева.

  С това тя затвърди позицията на Столетницата, чиито членове в последно време многократно са заявяват, че управляващото мнозинство отказва да разглежда законодателни инициативи, внесени от БСП.

  „Няма да крепим кворума на това мнозинство, защото това мнозинство е изчерпано. Ние ще бъдем в пленарна зала, когато се гледат законопроекти, които ние сме внесли и които смятаме, че отговарят на исканията на българските граждани”, категорична беше тя.

  На въпрос предстоят ли предсрочни избори, Златева отговори: „Надявам се. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Може би две в едно. Може би с евроизборите – две в едно. Зависи от ината на управляващите, надявам се да се вслушат”.

  По думите ѝ всякакви бъдещи мнозинства в рамките на този парламент са изчерпани, включително и потенциалът настоящия коалиционен партньор.

  „За всички стана ясно, че в тази коалиция на „Обединени патриоти” се тресат от вътрешни противоречия, междуличностни противоречия и скандали. Общо взето това, което ги обединява, е властта в голяма степен. Ние очакваме на днешното заседание на т. нар. малък коалиционен съвет да има призиви от страна на Волен Сидеров за оставка и на Каракачанов. Ако запазят единство, то ще е само, за да останат на власт”, каза Златева.

  Президент Vs. Премиер

  „Със сигурност тази битка между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов не е приятна за Борисов, защото той не е свикнал от другата страна на „Дондуков” да има силен президент”, коментира Златева.

  По думите ѝ рейтингът на Румен Радев продължава да расте, защото в очите на избирателите той е носителят на новото и човек, който не е опетнен от политическата система в последните 30 години.

  източник: btvnovinite.bg

Оставете коментар