Сряда, 14 Ноември 2018
Петък, 09 Ноември 2018 13:39

Бивш министър: Шефовете на БДЖ са излъгали за реалното състояние в холдинга

След одита в БДЖ ще излязат интересни неща, прогнозира Петър Мутафчиев.

Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за реалното състояние на железницата. Странен е подходът на Министерството, че ще изчака цяла седмица, за да приеме оставките им. Това каза Петър Мутафчиев - председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура и бивш министър на транспорта, пред БНР.

Вчера изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, главният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на Съвета на директорите - Велик Занчев подадоха оставка. В началото на месеца пък транспортният министър Росен Желязков назначи пълен одит на Държавните железници. Причината са съмнения за злоупотреби на най-високо ръководно ниво.

От изявлението на транспортния министър стана ясно, че има сериозно недоверие към ръководството на БДЖ, подчерта Петър Мутафчиев. Той припомни, че седмица преди оставките от ръководството на дружеството са декларирали пред министъра, че БДЖ е в стабилно състояние, няма проблем с осигуряването на обществената поръчка за пътническите превози, а също и че стабилността на финансовото състояние на дружеството е много добро.

Седмица след това идват всички тези проблеми, подчерта експертът.

Според Мутафчиев ръководството на БДЖ не е имало ясна стратегическа цел за развитието на железницата. През годините предприятието свиваше дейност и правеше компромиси с ремонтите, добави той. Според него е напълно наложително да се завиши контролът в тази посока.

По думите на експерта след вътрешния одита, назначен от министъра на транспорта, ще излязат интересни неща, ако се покаже реалното състояние на БДЖ. Той подчерта обаче, че не се коментират важните въпроси, като например какво се случва с "Товарни превози".

Петър Мутафчиев смята, че трябва да се промени подходът към подбора на хората, които ще управляват железниците: 

"Време е да се наложат основните правила на корпоративното управление в държавните предприятия и най-вече в железопътното. Време е да сложим ред и правила. Важно е как ще подбереш хората. Важно е да изчезне максимално политическият елемент. Трябва да има ясни ангажименти за това в средносрочен план какво възнамеряват да постигнат, колко ще увеличат приходите, по какъв начин ще подходят, какви инвестиции ще се направят, какви гаранция. От другата страна е държавата и нейната регулаторна функция", допълни той.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 09 Ноември 2018 13:39
  ЕК ще предяви иск пред Съда на ЕС срещу България заради неспазване на Директива за безопасност на ж.п. транспорта

  Отговорността за прилагането на Директивата носи бившият министър на транспорта Ивайло Московски.

  Европейската комисия взе решение да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за това, че държавата не е осигурила правилното транспониране и прилагане на законодателството на ЕС относно безопасността на железопътния транспорт (Директива 2004/49/ЕС), съобщи пресслужбата на ЕК.

  Директивата изисква от държавите-членки да създадат разследващ орган, който в своята организация, юридическа структура и при вземането на решения е независим от железопътните предприятия, управителя на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа, разпределящ инфраструктурен капацитет, и нотифицирания орган, както и от всяка страна, чиито интереси биха могли да са в противоречие със задачите, възложени на разследващия орган.

  В това отношение България не е осигурила пълното транспониране и прилагане на директивата на национално равнище. Българското законодателство не гарантира специално, че разследването на тежки железопътни произшествия и инциденти се извършва от независим разследващ орган.

  Според източници на BIG5 от транспортното ведомство, при въвеждането на Директивата в Министерството на транспорта е създадена разследваща комисия от трима души. Това става по времето на министър Петър Мутафчиев. По време на управлението на Бойко Борисов, в неговото първо правителство, разследващият орган се свежда до двама души, а по време на „Борисов 3” разследващият орган е само от един човек, който се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на транспорта.

  Пределно ясно е, че този човек няма как да оказва ефективен контрол по безопасността на транспорта, след като на практика зависи от министъра, чиято дейност трябва да разследва. Според експерти в транспорта, отговорността за пълното прилагане на Директивата и точното й изпълнение носи персонално бившият министър на транспорта Ивайло Московски.

 • Петък, 09 Ноември 2018 13:39
  Ръководството на БДЖ подаде оставка по настояване на транспортния министър

  Цялото ръководство на БДЖ е подало оставка късно снощи. Това е станало по настояване на министъра на транспорта Росен Желязков.

  Молби за освобождаване са подали изпълнителният директор Владимир Владимиров, финансовият директор Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта.

  Оставките са подадени след снощното късно заседание на борда на директорите, а днес са внесени в деловодството на Министерството на транспорта.

  Ден по-рано транспортният министър разпореди пълен одит на холдинга заради тежкото му финансово състояние. Тази година държавата се намесва два пъти с обща помощ от 134 млн. лв., за да може БДЖ да се разплати с кредиторите си при условия на запорирани сметки.

  В момента БДЖ е в изключително тежко състояние. Липсва технически изправен подвижен състав. Локомотивите и вагоните поставят под риск както здравето и живота на пътниците, така и на обслужващия персонал.

  В публичното пространство вече се спряга и новият шеф – баща на депутат от ГЕРБ. Това инж. Продан Проданов – директор на „Товарни превози” - Пловдив. 

 • Петък, 09 Ноември 2018 13:39
  Цветанов в защита на Каракачанов и Симеонов

  Искането на оставката на Симеонов от страна на опозицията било „право на политическа позиция”.

  Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити коалиционния партньор Обединени патриоти и по-конкретно ВМРО за скандала с търговията с български паспорти и корупцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

  В отговор на въпрос за политическата отговорност, Цветанов даде да се разбере, че вицепремиерът и лидер на войводите Красимир Каракачанов не е отговорен за незаконната търговия с българското гражданство, а тъкмо напротив - подкрепя разследването, съобщи Канал 3.

  "Когато един вицепремиер не осуетява и подкрепя институциите да си свършат работата, смятате ли, че това е политическо дезертиране от проблема?", застана зад него Цветанов.

  По повод поисканата оставка на Валери Симеонов от страна на ДПС и заради скандала в ДАБЧ, тъй като е ресорен вицепремиер, лидерът на депутатите от ГЕРБ заяви, че всяка една от парламентарните сили има право на своята политическа позиция.

  Цветанов подчерта, че управляващите винаги толерират подобни разследвания за корупция от страна на разследващите органи винаги, когато има събрани достатъчно материали за това.

  "И Краси Каракачанов, и Валери Симеонов, и всички, които са част от коалиционното ни управление, са били винаги за това институциите да си свършат работата и там, където има съмнение за корупция, всички тези сигнали да бъдат проверени. От тази гледна точка има много ясно изразена политическа воля", заключи зам.-председателят на ГЕРБ.

  В отговор на въпроса на ДПС защо още няма създадена анкетна комисия по искането на движението във връзка със скандала с българско гражданството, раздадено и на престъпни елементи, въпреки че подписите са събрани още през лятото, Цветанов отвърна с въпрос: И аз питам това. Цветанов добави, че и депутати от ГЕРБ и ОП са подписали това искане, а по-рано стана ясно, че само от БСП не са сложили подписите си.Оставете коментар