Петък, 20 Септември 2019
Петък, 23 Ноември 2018 11:33

С вдигането на данъка на старите автомобили се натоварват най-бедните хора

Димитър Данчев – депутат от БСП, даде пример как се натоварват бедните, като обясни, че един автомобил, чийто данък миналата година е бил 9 лв., сега, след приетите промени, е 32 лв.

"Промяната в закона и вдигането на данъка на старите автомобили не целят борба със замърсяването, защото автомобилите не са най-големият замърсител в градската среда. Не се стимулира използването на по-екологични автомобили и средства за производство, а се натоварват най-бедните хора". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев пред Нова телевизия. 

Той добави, че ако искаме наистина да се борим със замърсения въздух, трябва да се насочим към проблемите със запрашените и мръсни улици, горенето на битови отпадъци и много други. "Има различни механизми за това – въвеждането на безплатен градски транспорт, както и стимулиране на споделено използване на транспорта", обясни народният представител. Той попита каква е гаранцията, че средствата, които ще се съберат от новия данък ще се използват за мерки за по-чист въздух.

Димитър Данчев даде пример – как се натоварват бедните хора, като обясни, че един автомобил, чийто данък миналата година е бил 9 лв., сега, след приетите промени, е 32 лв. "Това са 350% увеличение. За нов малолитражен автомобил – до 5 години и стар – над 15 години хората ще плащат един и същи данък", обясни социалистът. Той коментира, че голямото увеличение идва от това, че скалата за изчисляване вече предвижда два компонента, по които се смята данъкът – коефициент за екологичност  и коефициент за години. Той заяви, че това показва, че въвеждането на новия налог няма да доведе до целта, която си поставя мнозинството, а само ще направи бедните още по-бедни. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар