Събота, 15 Декември 2018
Петък, 30 Ноември 2018 11:00

БСП подкрепя "Турски поток", за да не се превърнем в газов апендикс

До момента всички газови проекти ни заобиколиха, припомни Жельо Бойчев от левицата

 

БСП ще подкрепи промените в Енергийната стратегия, свързани с изграждането на втората тръба за "Турски поток". Това заяви Таско Ерменков от левицата, като очерта алтернативата, ако не подкрепим проекта. "Ако не се предприемат тези действия, другата алтернатива е, ако не мине втората тръба от "Турски поток", от газоразпределителен възел ще се превърнем в газов апендикс", каза соцдепутатът, цитиран от Канал 3. 

Той гарантира, че БСП няма намерение да тича до Брюксел и да прави обструкции на управляващите, само и само да покаже опозиционност. Ерменков все пак вметна, че червените ще подкрепят документа с ясното съзнание, че той по-скоро прилича на решение на Министерския съвет, а не на изменение в енергийна стратегия. 

Според социалиста, до такава степен сме загубили доверието начуждите ни партньори, че се налага сега гаранцията за такъв род проекти да я дава парламентът, като в този случай. 

"Няма как да не подкрепим един такъв проект, който ще ни даде достъп до руски газ", добави и зам.-шефът на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той призова всички да бъдат единни в решенията и да оправдаем доверието на чуждите партньори. 

До момента всичко, което се построи, ни заобиколи, напомни на енергийната министърка, която присъства на дебатите, Жельо Бойчев. И изреди "Син поток", "Набуко", "Турски поток". "От трите големи газови проекта, говорейки за стратегическото място на България, резултатът е нула - всичко ни заобиколи", добави соцдепутатът. За мен има смисъл тази дискусия, само ако бъде подкрепена от активни действия, добави Бойчев. 

Още със старта на работния ден депутатите започнаха обсъждането на промените в Енергийната стратегия на страната, свързани с изграждането на газопреносната инфраструктура и обезпечаване на сигурността на доставките. 

Стратегията предвижда до края на 2018 г. "Булгартрансгаз" ЕАД да предприеме всички необходими действия, при спазване на българското и общностното законодателство за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. 

Предвижда се "Булгартрансгаз" да стартира и обществени поръчки с цел изграждане на необходимата инфраструктура до края на 2019 г. До края на тази година "Булгартрансгаз" трябва да пред приеме действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб "Балкан" чрез учредяване на дъщерно дружество.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 30 Ноември 2018 11:00
  БСП: Предстои кражбата на века - кабинетът ще преразпределя 10 млрд. лв. ГЕРБ отговоря: Правителството работи великолепно

   „Средствата, които се разпределят сега са 10% от приходната част. Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината. Не казвам, че е кражбата на века, защото в началото на следващата година предстои преразпределянето на 10 млрд. лв. Кражбата на века предстои и мнозинството, със собствените си пръстчета, с които гласувате, носите отговорността.” 

 • Петък, 30 Ноември 2018 11:00
  Кутев: Събрахте 3 млрд. повече, но социалните разходи, които предлагахме, не са по душата на Борисов

  Можеше да започне строителството на нова детска  болница за 50 млн. лв., вместо да закриваме и застрояваме съществуващата болница, категоричен бе социалистът

 • Петък, 30 Ноември 2018 11:00
  ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва

  Европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев.

  В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат.

  Русия не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици.

  Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби.

  Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа.

   (говорителят на руското външно министерство Мария Захарова)

  Напомняме, че в сряда Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Оставете коментар