Вторник, 19 Февруари 2019
Сряда, 05 Декември 2018 09:04

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Елен Герджиков: Оставката на Евгени Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина

 

Повдигнатото обвинение и подадената оставка на зам.-кмета на София Евгени Крусев не са заради ремонта на "Граф Игнатиев", става въпрос за процедура по закона за обществените поръчки при избор на изпълнител за ремонта. Това каза пред БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Оставката на Евгени Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина, добави той.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка и ще бъде привлечен като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той е призован в следствието следващия вторник заедно с адвокат. Крусев е получил призовка за разпит късно в понеделник. Кметът Йорданка Фандъкова прие оставката и я определи като поемане на отговорност. Общината ще продължи да съдейства на разследването.

Самият Крусев каза, че "най-отговорната и мъжка позиция в случая" е да подаде оставка, за да може разследващите да си свършат изцяло работата. "Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента", заяви той.

Вчера започнаха спекулации, че едва ли не се дава оценка на цялостния ремонт на "Графа", затова трябва да се каже, че не става въпрос за това. Става въпрос за съмнение за нарушаване на процедурата по Закона за ОП по една проверка, която е направена от прокуратурата и от вътрешния одит на кмета по сигнал, външен. И прокуратурата преценява, че има такъв момент на нарушаване на процедурата и повдига съответното обвинение, коментира Герджиков.

Ремонтът на "Графа" продължава и то с бързи темпове по наше настояване. Ремонтните дейности ще бъдат приключени качествено и в срок, заяви още той.

Герджиков изрази надежда, че при започната процедура от прокуратурата да се разясни има ли и каква е процедурата по промяна (по проекта), отбеляза председателят на Столичния общински съвет.

Прокурорската проверка на ремонта започна в края на октомври след сигнал на "Спаси София", в който се твърди, че виброизолацията на трамвайните релси е различна от предвидената в проекта, припомня БНТ.

По-късно стана ясно, че по време на изпълнението проектът е променен, а една от фирмите - отстранена от търга за изпълнението на ремонта, е предлагала да се използва точно този материал, който реално е положен.

За месец разследващите са иззели всички документи по проекта и неговото изпълнение и са разпитали както служители от общината, така и представители на изпълнителя "Джи пи груп". И се стига до призовката на Крусев, връчена му на 3 декември в 18.00 часа.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Декември 2018 09:04
  Тодор Чобанов: Министерството на културата трябва да откупи „Царските конюшни”

  Зам.-кметът на София Тодор Чобанов приветства решението на Софийския градски съд, който призна сделката за нищожна

 • Сряда, 05 Декември 2018 09:04
  Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойката за Ларгото

  Освен че отхвърлят иска за 750 хил. лв., магистратите нареждат ведомството на Боил Банов да плати и 48 хил. лв. разноски.

   

  Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която изпълнителят на Ларгото трябва да плати на държавата за забавянето на обекта. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, който потвърждава изцяло постановеното от долната инстанция. Освен това министерството е осъдено да плати на "Пътстрой-Варна" и "Реставрация" ЕАД общо над 48 хил. лв. разноски по делото, съобщава в. "Сега".

  Първата инстанция отхвърли иска на Министерството на културата с аргумента, че обектът е бил приет без нито една забележка, въпреки че впоследствие Министерството на регионалното развитие открива драстичните недостатъци, чието отстраняване отнема време.

 • Сряда, 05 Декември 2018 09:04
  Мая Манолова: "Топлофикация София" води хиляди дела за задължения от стотинки

  Омбудсманът сравни дружеството с ДАНС, тъй като три години не дава информация

Оставете коментар