Неделя, 26 Май 2019
Сряда, 05 Декември 2018 09:04

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Елен Герджиков: Оставката на Евгени Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина

 

Повдигнатото обвинение и подадената оставка на зам.-кмета на София Евгени Крусев не са заради ремонта на "Граф Игнатиев", става въпрос за процедура по закона за обществените поръчки при избор на изпълнител за ремонта. Това каза пред БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Оставката на Евгени Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина, добави той.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка и ще бъде привлечен като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той е призован в следствието следващия вторник заедно с адвокат. Крусев е получил призовка за разпит късно в понеделник. Кметът Йорданка Фандъкова прие оставката и я определи като поемане на отговорност. Общината ще продължи да съдейства на разследването.

Самият Крусев каза, че "най-отговорната и мъжка позиция в случая" е да подаде оставка, за да може разследващите да си свършат изцяло работата. "Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента", заяви той.

Вчера започнаха спекулации, че едва ли не се дава оценка на цялостния ремонт на "Графа", затова трябва да се каже, че не става въпрос за това. Става въпрос за съмнение за нарушаване на процедурата по Закона за ОП по една проверка, която е направена от прокуратурата и от вътрешния одит на кмета по сигнал, външен. И прокуратурата преценява, че има такъв момент на нарушаване на процедурата и повдига съответното обвинение, коментира Герджиков.

Ремонтът на "Графа" продължава и то с бързи темпове по наше настояване. Ремонтните дейности ще бъдат приключени качествено и в срок, заяви още той.

Герджиков изрази надежда, че при започната процедура от прокуратурата да се разясни има ли и каква е процедурата по промяна (по проекта), отбеляза председателят на Столичния общински съвет.

Прокурорската проверка на ремонта започна в края на октомври след сигнал на "Спаси София", в който се твърди, че виброизолацията на трамвайните релси е различна от предвидената в проекта, припомня БНТ.

По-късно стана ясно, че по време на изпълнението проектът е променен, а една от фирмите - отстранена от търга за изпълнението на ремонта, е предлагала да се използва точно този материал, който реално е положен.

За месец разследващите са иззели всички документи по проекта и неговото изпълнение и са разпитали както служители от общината, така и представители на изпълнителя "Джи пи груп". И се стига до призовката на Крусев, връчена му на 3 декември в 18.00 часа.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Декември 2018 09:04
 • Сряда, 05 Декември 2018 09:04
  Като няма велосипеди, карайте скутери

  Изградените велоалеи от столична община, повечето от които предизвикаха възмущение, че отнемат от пътното платно, явно ще продължат да са неизползваеми.

  Оказва се, че София е от малкото европейски столици без система за велосипеди под наем, но усилията на общината са насочени към нов проект - пилотно въвеждане на система за градски скутери. Това се разбира от съобщение на общинската администрация за среща между Йорданка Фандъкова и колегата й от Виена Михаел Лудвиг.

  Ситуацията много ни напомня тази с Мария Антоанета, на която се приписва репликата „Ако няма хляб, яжте пасти”. В нашия случай: „Ако няма велосипеди, карайте скутери”.

  От няколко години екипът на столичната кметица демонстрира усилия да въведе система за велосипеди под наем, но тя и досега не е видяла бял свят, а мрежата от велоалеи в голямата си част е непригодна и направена просто защото трябва да я има по проект за еврофинансиране.

  Към това, ако добавим и т.нар. борба със замърсяването на въздуха, то продължаваме да сме в сферата на теорията и добрите намерения, тъй като въпреки съпротивата на софиянци, общината държи на проекта за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София", който ще отделя допълнително прах във въздуха.

 • Сряда, 05 Декември 2018 09:04
  Махат паветата и „Самуиловите воини“ от площада пред „Ал. Невски“

  Архитектурно бюро, ангажирано и с ремонта "Графа" и с водната стена на площад "Гарибалди",  ще "префасонира" пространството около катедралния храм. Йорданка Фандъкова отрече махането на павета

Оставете коментар