Събота, 15 Декември 2018
Петък, 07 Декември 2018 11:09

Проф. Кантарджиев: Мръсният въздух подпомага вирусите

Официално са установени 6 случая на грип А от тип H3N2 и няколко случая на А (H1N1), известен като свински грип

 

Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Засега националният център официално е установил 6 случая на грип А от тип H3N2 и няколко случая на А (H1N1), известен като свински грип. Не всички районни здравни инспекции обаче изпращат качествени проби", уточни той.

Грипът А(H3N2) поразява повече възрастни хора и води до усложнения при заболяванията на белите дробове. Другият - А(H1N1), който беше по-разпространен миналата зима, поразява по-младите хора в активна възраст. Той тръгва бързо, но и отшумява по-бързо.

Проф. Кантарджиев пак напомни, че болните трябва да си стоят вкъщи, защото в едно затворено пространство ще заразят поне трима души. "Ако попаднете около болен човек, покрийте носа си мокра кърпичка и след това избършете бюрото си с такава кърпичка", посъветва още епидемиологът пред bTV.

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че мръсният въздух помага за разпространението на грипа, тъй като намалява имунитета на организма. "Най-важното е да се пазим от мръсния въздух с шалове и да избягваме дълги разходки", акцентира професорът.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Декември 2018 11:09
  Борисов: Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това

  "Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите", каза Манол Генов в декларация от името на ПГ на БСП

 • Петък, 07 Декември 2018 11:09
  Вижте доклада на земеделското министерство, който показва, че няма епидемия на чума и заповед да се избиват животни!

  Доклад на „Центъра за оценка на риска по хранителната верига“ към Министерството на земеделието от 25-и юни показва, че в България няма епидемия на чума по овцете и козите. В заключенията на документа ясно се казва, че „през 2018 г., и до момента няма обявено огнище на PPR в Тракия, но ваксинации срещу заболяването се извършват“. Оказва се, че същото министерство, което казва, че не трябва да се убиват животни, две седмици след това започва масово изтребление. 

 • Петък, 07 Декември 2018 11:09
  Клошарите - враг №1 на Фандъкова! Мръсен въздух на талази се разнесе от кметството

  От столична община започнаха сериозна акция, за да спасят чистия въздух в София. След като общинарите не посмяха да си въведат четни и нечетни номера на колите, за да не се прецакат, решиха да пазят екологията на София, като глобяват клошарите. Само за ден се похвалиха, че имало вече доста санкционирани нарушители. Сред тях е и бивш шофьор на Бърза помощ, който призна пред камерата на Нова ТВ, че търси хляб, не цапа и не разхвърля боклуци наоколо. Инспекторите, които изпълняват служебните си задължения също признават, че им е неудобно да глобяват хора, които няма и без това какво да им платят или да потърсят помощ от свои роднини. 

  Очевидно общината го е окъсала здраво, щом е започнала да събира пари като зомбиран бирник от всичко, което мърда. Свенливо обаче се прикрива фактът, че инспекторите, които "събират" пари в борбата за чистия въздух от клошарите не са доброволци, а са прибират заплати за унижението и срама, на което сами признават, че са подложени. Глобите пък още не били решени. За тях трябвало да преценява общинският кмет. 

  Идеята за колите с четни и нечетни номера в пиковите дни на замърсен въздух беше отхвърлена, защото нямало ресурс от катаджии, които да проверяват нарушителите... По същата логика тогава трябва да се забранят всички коли по пътищата, защото очевидно МВР няма ресурс да проверява всеки един шофьор за алкохол, наркотици, превишена скорост, аптечка, резервна гума, колан, телефон и за всичко, за което могат да се вземат лесни 20 лв. Мръсният въздух в столицата все повече започва да мирише от самата столична община. Кметът Йорданка Фандъкова и общински съветници отдавна изпускат положението и се чудят как с кирпичени тухли да запълнят столичния дувар, който е зейнал. Вместо с "расте, но не старее" пък свикнахме от декември до март да се молим да не вали сняг и да не чуваме зловещото "зимата ни изненада". Очакваме следващи чудеса. Да се глобяват котките и кучетата, които ровят по кофите, да плащат - кое животно с каквото има, за да запълни зейналите дупки в над милиардния бюджет на Фандъкова, който все не стига за нищо, а в същото време столицата ни цъфти и връзва...   

Оставете коментар