Неделя, 26 Май 2019
Неделя, 09 Декември 2018 10:08

Евгений Дайнов: Предсрочните парламентарни избори са неизбежни като изгрева

Първан Симеонов: Има 50 процента шанс за предсрочни избори

 

Анализаторите Първан Симеонов от "Галъп", Добромир Живков от "Маркет линкс" и проф. Евгений Дайнов коментираха в обзорното предаване "Неделя 150" политическата ситуация с поглед към отминаващата година.

Първан Симеонов коментира социологическите данни за растяща подкрепа на протестите. Според него социологията не показва нещо изненадващо. Традиционно българите са критични към властта.

"Очевидно има износване на публичния образ, а към това се добавят и и други фактори, както и кампанията за евроизборите, а защо не и парламентарни избори. Общата икономическа ситуация е по-добра от преди, но остават социалните неравенства. Затова протестите в последните седмици се ползват с подкрепа, а трябва да очакваме и нови протести. Много управления се самоуспокояваха с това, че протестите са дирижирани. Няма значение кой организира един протест, а дали има ниша. А ниша очевидно има," подчерта Симеонов. Според него шансът за предсрочни избори е 50:50.

Добромир Живков подчерта, че "вече говорим за три четвърти от българите, които са неудовлетворени“.

„Това се дължи на много натрупани проблеми. Въпросът е в това, че държавата като че ли през тази година успя да постигне някакви успехи. През януари ГЕРБ и БСП пак бяха изравнени. После правителството постигна някои позитиви с европредседателството“, добави той.

Живков очерта тенденцията, че "доверието в управлението спада." Той окачестви протеста на майките като най-голямото гражданско събитие на годината. 

Фрустрацията е на много високо ниво. В момента кризата е на нивото на протести срещу Орешарски през 2013-а година, допълни Живков.

Евгений Дайнов  отбеляза, че "в хората, особено извън София, се трупа обида, прерастваща в гняв“.

„Извън София чувството на обида много се е изострило. Там се знае какво се случва с обществените поръчки и колко се краде. Извън София се живее във феодализъм, а класическата буржоазия не иска феодализъм. Следват сериозни политически събития, а това означава, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни като изгрева“, каза той. Според Дайнов "управляват хора истински невежи", а властта не умее да се справя с кризи. 

Първан Симеонов каза, че "обществото се разделя и с част от наивността си“.

„То разбра, че бързи решения няма. Но ме притеснява, че може да се повтори пак грешката да повярваме пак в някого, а не в нещо. Виждам управление, което няма концептуална визия, няма кураж да отстоява политики и това е доста притеснително. Това са протести за джоба, а не за ценности“, добави той.

Според анализаторите Европредседателството е имало обезболяващ ефект, но те отбелязват, че с президента Радев за първи път цялата власт не е при ГЕРБ.

Дайнов смята, че е добре да има напрежение между властите.

"Всеки раздор във върхушката е добре за нас. Добре е, че има напрежение между президента и ГЕРБ и е добре, че БСП се изравнява с ГЕРБ. Това ще намали силата, която стоварват върху нас."

Президентът в момента е лидер на опозиционното говорене, от което страда БСП и парламентарната опозиция.  БСП е на втора линия на опозицията, смята Живков.

източник: БНР; снимка: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар