Петък, 26 Април 2019
Неделя, 09 Декември 2018 10:46

Броят на арестуваните „жълти жилетки” достигна 1726 души

Тръмп даде рецепта как френските власти да се справят с протестите

 

Броят на хората, задържани по време на съботните протести на движението на "жълтите жилетки" във Франция, достигна 1726 души. Това бе обявено в неделя от министъра на вътрешните работи на страната Кристоф Кастане, съобщава агенция „Фокус”.  

Според актуализираната информация на министъра, представена в неделя и цитирана от телевизионния канал BFM, най-малко 1220 души са били задържани в полицейските управления. Полицията е задържала повечето от тях в Париж. Тук според актуализираните данни на МВР са арестувани 1150 души, от които 619 са били лишени от свобода.

По време на претърсването у мнозина е открито оръжие, въпреки, че адвокатите на някои от тях са заявили, че клиентите им "искат да протестират решително, но не са използвали насилие". Повечето задържани са заподозрени в "заговор за извършване на насилие"или "подбуждане към извършване на престъпление".

В събота Франция беше арена на четвъртата поредица от протести на движението "жълти жилетки", противопоставяйки се на покачващите се цени на автомобилното гориво, увеличаването на данъците и високата цена на живота. В Париж, Лил, Лион, Марсилия, Нант, Тулуза и други градове демонстрациите бяха придружени от сблъсъци с полицията. Броят на онези, които взеха участие в протестните действия, надхвърли 125 хиляди души. По време на сблъсъците в Париж поне 135 души бяха ранени.

Американският президент Доналд Тръмп посъветва в Тwitter френските власти да излязат от Парижкото споразумение за климата и да върнат на хората парите, които харчат за него – така протестите щели да спрат. „Много тъжно денонощие в Париж. Може би е време да прекратите абсурдното и изключително скъпо Парижко споразумение и да върнете парите обратно на хората под формата на по-ниски данъци. САЩ бяха първата голяма страна в света, в която емисиите отпаднаха миналата година”, пише Тръмп в туита си.

От 17 ноември "жълтите жилетки" протестират срещу повишаването на цените на бензина. Масовите протести във Франция са съпроводени от сблъсъци с полицията, погроми и палежи на коли, разрушаване на магазини и банки. По време на протестите четирима души бяха убити, а стотици са ранените, напомня РИАН.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар