Петък, 26 Април 2019
Понеделник, 10 Декември 2018 14:20

Приеха Глобалния пакт на ООН за миграция, Източна Европа го отхвърли

Не е ясно точно колко държави са присъствали в Маракеш

 

Представители на 150 държави взеха участие в конференция на ООН в Мароко, град Маракеш, съобщи „Франс прес”. Те са приели Глобалния пакт за миграцията, въпреки отказа на някои държави, сред които и България, да се присъединят към него.

Агенция „Ройтерс” обаче отбелязва, че не е имало официално гласуване и дори не е ясно точно колко държави са присъствали в Маракеш.

Пред участниците изнесе реч генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той обясни някои от "поредицата митове", които се изписаха и изговориха около пакта. Гутериш бе категоричен, че Глобалният пакт няма да налага миграционни политики на държавите, които са го подписали.

Текстът на документа бе съгласуван през юли 2018 година след 18 месеца на преговори и размяна на мнения. Документът е обявен за необвързващ и формулира принципи, като защита на човешките права, на правата на децата, признаване на националния суверенитет, изброява предложения за подпомагане на страните да се изправят пред миграциите. Той забранява произволните задържания и разрешава арестите като крайна мярка.

Кой отхвърли пакта?

Независимо от дадения през 2016 г. сигнал, че ще приемат необвързващия пакт, уреждащ интеграцията на мигранти, влезли в съответните страни, множество държави решиха да не го подкрепят в последните седмици. Освен Израел и Австралия повечето държави, които го направиха, бяха от Източна Европа.

Тази седмица правителствата на България и Словакия потвърдиха, че няма да подпишат пакта. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак подаде оставка в знак на протест, макар впоследствие да оттегли решението си. Това направиха и Полша, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

В Западна Европа белгийското правителство бе силно засегнато от разногласията заради Пакта. Министърът за миграцията Тео Франкен нарече документа "твърде промигрантски" и обяви, че "му липсва нужният нюанс, за да успокои европейските граждани." Белгийският парламент обаче одобри документа.

Като най-символично се приема решението на Австрия да се изтегли от пакта, тъй като страната е председател на Съвета на ЕС до края на годината. 

Италия също отказва да подпише документа - единствената силно засегната от мигрантската криза страна в списъка на отхвърлилите го.

Резерви срещу него изрази и Швейцария.

Австралия, Израел и Доминиканската република също не подкрепят Пакта и решиха да не отидат в Маракеш.

САЩ се изтеглиха от изготвянето на пакта с аргумента, че той съдържа разпоредби, които противоречат на имиграционната политика на Доналд Тръмп.

Чили се оттегли от процеса по Пакта последна, след като одобри текста на 13 юли в Ню Йорк.

Седем страни пък поискаха повече вътрешни консултации.

Някои неясноти и двусмислици в текста представляват "нещо като усмирителна риза по отношение на онова, което всяка страна може след това да направи по един суверенен начин", допълват чилийските власти.

Въпреки тези откази от присъствие, специалният представител на ООН за миграциите Луиз Арбур каза, че е уверена в бъдещето на текста, който ще бъде обект на финална резолюция на ООН на 19 декември в Ню Йорк.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар