Събота, 15 Август 2020

Вторник, 11 Декември 2018 16:21

Имущество ще се отнема и при прекратено дело и окончателни оправдателни присъди

Данаил Кирилов внесе законопроект, който погазва нормите на Конституцията и заобикаля решението на магистратите

 

Поправки в антикорупционния закон, които да подсигурят провеждането на гражданска конфискация при прекратено наказателно дело, и при окончателни оправдателни присъди, е внесъл шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов. Проектът му е влязъл в деловодството на 10 декември, става ясно от страницата на парламента.

Три дни след като Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, че няма как да има конфискация на имущество, ако проверяваният е бил оправдан, или разследването срещу него е било прекратено, председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов внесе законопроект, който да заобикаля решението на магистратите. 

Трябва да се отбележи фактът, че Кирилов буквално гази законите у нас, защото тълувателните решения на ВКС имат силата на закон, пише „19min.bg”.

Поправките, предложени от шефа на правната комисия погазват и нормите на Конституцията, според които частната собственост има статут на неприкосновена.

Скандалното в случая е, че държавата може да отнеме имущество при влязла в сила оправдателна присъда.

Депутатът от ГЕРБ предлага още Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да не е обвързана с никакви срокове, в които да извършва проверките си и така на практика те да могат да продължават вечно.

Предложението на ГЕРБ е промените да важат както за приетия в края на миналата година Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, така и за висящите (около триста) производства по предходния закон.

Без да споменава тълкувателното решение, предложението на Кирилов е изцяло насочено към заобикалянето на становището, прието от върховните съдии и задължително за всички магистрати.

"Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда в наказателното производство. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени и отнети", пише в мотивите на проекта.

За да аргументира предложението си Дананил Кирилов отива още по-далеч. Според него ако не бъде приети промените, ще бъде нарушени правата на хората с увреждания. Логиката на председателя на правната комисия е, че тъй като гражданската конфискация ще бъде прекратена, ако някой е оправдан, но не и ако е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, то това ще постави последните в неравностойно положение: "Нито в българското и правото на ЕС, нито в международното право се допуска възможност за тълкуване, което води до неравноправно третиране на хората с увреждания, каквито са изпадналите в продължително разстройство на съзнанието."

В същото време български магистрат сезира Съда на ЕС в Люксембург (отговарящ за cъoтвeтcтвиeтo нa нaциoнaлни нopми c eвpoпeйcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo) във връзка с вcичĸи peжими нa гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция y нac. Той все още не се е произнесъл.

източник: 19min.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар