Понеделник, 18 Февруари 2019
Вторник, 11 Декември 2018 22:02

Стрелба в центъра на Страсбург с три жертви (обновена)

Броят на ранените достигна дванадесет

Стрелба е открита в центъра на Страсбург, Франция, малко след 20 ч. местно време, съобщават световните агенции.

Според информация на BFMTV, са загинали двама души. Ранените са 12. Шестима от тях са в критично състояние.

Инцидентът е станал близо до коледния базар – традиционно събитие, на което ежегодно се събират хиляди посетители от цял свят.

Сградата на Европейския парламент е затворена, като в нея са останали блокирани евродепутати и служители. Центърът на града е отцепен от армия.

Най-малко 600 полицаи и жандармеристи участват в акцията по залавянето на стрелеца. Министерство на вътрешните работи на Франция окачестви случилото се като "сериозен инцидент, свързан с обществената безопасност". Жителите на Страсбург са призовани да не напускат домовете си.

Спряно е движението на градския транспорт. Целият град е блокиран.

Стрелецът се издирва. Самоличността му вече е установена. Той е Шериф Ш., на 29 години и името му фигурира в списъка на лицата, заподозрени в тероризъм.

Местните власти не разкриват подробности за инцидента, а само призовават хората да запазят спокойствие и да не разпространяват слухове. 

Според информация на сайта „Франс инфо”, полицията е евакуирала хората от центъра на града.

Още не е ясен мотивът за стрелбата. Случаят се разследва от прокурор от антитерористичното звено. В миналото коледния базар в Страсбург и друг път е бил обект на ислямистки заплахи.

В района на Нойдорф, където се предполага, че се укрива стрелецът, са чути изстрели. По-късно стана ясно, че нападателят е бил ранен в престрелка от патрулиращ в района войник.

Според информация на евродепутата Николай Бареков, сред ранените е и негов италиански колега.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар