Събота, 20 Април 2019
Четвъртък, 13 Декември 2018 12:02

Шестима са обвинени за инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена

Сред тях са двама бивши шефове на Пътната агенция

 

Шест длъжностни лица получиха обвинения за инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена, съобщиха от прокуратурата.

Сред тях са двама бивши шефове на Пътната агенция – Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Останалите четирима също са служители на АПИ.

Инцидентът стана на 5 февруари 2017 г., когато върху автомобил пада част от конструкцията на осветителните тела в тунела, а при удара загина жена.

Разследването е установило, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 като до 2017 г. е правен оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

Обвинените са: 

- Лазар Лазаров, в качеството му на бивш председател на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта. Лазаров вече има обвинение за безстопанственост с последвали щети за АПИ в размер на 41 630 050 лв. Два пъти обаче вече съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на нарушения;

– Дончо Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и председател на УС на АПИ и служител по транспорта; 

- И. Захариева, в качеството й на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта; – Г. Златев - директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта;

– Н. Сачанска - началник отдел "Основен ремонт и поддържане" в дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта,

- Г. Фучеджиев - старши експерт в отдел "Основен ремонт" на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта.

Техническата експертиза установила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в условия на постоянна влага, вредни газове и прах. Така корозията на места стигнала над 50%.

От прокуратурата съобщават, че още през 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. се е намирала в аварийно състояние.

Според заключението на вещите лица основната причина за аварията на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години.

По делото са събрани множество доказателства, включително заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН.

Разследващите установили също, че и друг път са падали лампи. През годините са били изпращани редица писма, в т.ч. и до АПИ, но мерки така и не били взети. Дори изготвеният специален доклад през 2015 г., който посочва, че лампите са опасни, също не води до последици.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 12:02
  Три жертви и трима задържани заради стрелбата в Утрехт

  Сред арестуваните е и предполагаемият стрелец

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 12:02
  Проби от 50 конкретни точки по магистралите ни иска БСП

  Корнелия Нинова и Елена Йончева внасят писмо в АПИ

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 12:02
  Надписи на български по оръжието на терористите в Нова Зеландия

  В туит, публикуван от единия от терористите в Нова Зеландия, се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или на ключови битки от Руско-турската и Балканската война, съобщава "24 часа".

  Според италианския вестник „Република” профилът на терориста Б.Т. бил след това затворен, но някои снимки на публикацията му все още могат да се видят в интернет. При атаката в две джамии бяха убити най-малко 40 души.

  „Република” помества снимката на туита, в която на втория пълнител се вижда и надписа на български „битка при Булаир 1913” (булаирският бой се провежда на 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи – бел.а.). Боят завършва с победа за България.

  Преди него е изписано на български и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман, който през 1408 г. заедно с Константин оглавява въстание против османското господство – бел.а.)

  На третия пълнител пък има надпис на английски Шипченски проход 1877-78.

  На пълнителите се виждат и други надписи, сред които и на името на италианеца Лука Траини, който беше осъден на 12 г. затвор за расистка омраза и стрелба, при която рани шестима имигранти в град Мачерата през февруари 2018 г.

  Източник: 24chasa.bg, Виолина Христова, Рим

Оставете коментар