Петък, 23 Август 2019
Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

Производителите очакват тежка година, пълна с предизвикателства

 

Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%, заяви по БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

 „15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат“.

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми:

„За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол текси, винетки и какво ли още не“.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства, каза също и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

„При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират“.

Кукушева подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%“ „Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари. 

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.  

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
  Министър Петкова не вижда монопол на Ковачки и защити цените на тока

  От БСП обявиха, че ще сезират прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
  БСП сезира прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки. Пита КЕВР за офшорни фирми в енергетиката

  За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа и е крайно време да се сложи край на “безумията, които битуват в държавата ни”. Това обяви Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

  За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда. Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителя на банички, отсреща до Съдебната палата. Всичко това е благодарение на начина, по който функционира пазара на ток в България и изкривяванията, които се получават. Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, произведена от българските електрически централи е по-ниска, отколкото пазара в България“, допълни още Добрев.

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
  С 200 лв. повече ще струва отоплителният сезон в София при най-масовите жилища

  Три са причините за увеличаване цената на топлоенергията

Оставете коментар