Понеделник, 18 Февруари 2019
Петък, 14 Декември 2018 14:56

Борисов иска изтребител, който да надделява във военни действия

Преди седмица в САЩ Цветанов увери, че решението за новите изтребители ще бъде политическо

 

Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че съседите имат такива самолети. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в Брюксел.

По думите му нов изтребител Ф-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

„По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява”, отбеляза Бойко Борисов и уточви, че има комисии, които разглеждат офертите.

„Искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо. В момента имаме само транспортни самолети. Последните 10-15 години, в други правителства, са купувани само транспортни самолети Кугари, Спартани, Пантери - без въоръжение. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят генералния щаб и да избягат. Затова искам да имаме бойни машини, с които летците да знаят, че имат шанс да победят“, каза още Бойко Борисов.

Припомняме, че преди седмица Цветан Цветанов по време на работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил е уверил американските си домакини, че решението за новите изтребители за българските ВВС ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. (вж ТУК)

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Декември 2018 14:56
  Борисов в Мюнхен: Ще настояваме за завод за ремонт на Ф-16

  Така страната ни ще се развива, колкото може повече в тази промишленост, смята премиерът

 • Петък, 14 Декември 2018 14:56
  Ерик Рубин отрича да е имало натиск върху България за F-16, а само насърчаване за модернизация

  Правителството на САЩ наистина е насърчавало България да модернизира армията си, но в никакъв момент не е оказвало натиск или да е имало неправомерни действия, каза пред bTV aмериканският посланик у нас Ерик Рубин в първото си ексклузивно интервю, след като депутатите решиха да започнем преговори със Съединените щати за нов изтребител за армията ни.

  F-16 блок 70 е нов изтребител и причината да не е във Военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. „F-16, които България ще може да купи, ако завършим успешно преговорите, са много по-добри от F-16 в щатските Вoенновъздушни сили“, гарантира Ерик Рубин.

 • Петък, 14 Декември 2018 14:56
  Руски изтребители взеха Арктика под контрол

  Въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като потенциален враг може да нанесе удари от тази посока в районите на Урал, Сибир и Централна Русия

Оставете коментар