Четвъртък, 04 Юни 2020

Вторник, 18 Декември 2018 12:47

ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от антикорупционния закон

Нов законопроект на Данаил Кирилов и Хамид Хамид дава още повече репресивни правомощия на антикорупционната комисия

 

Една от основните корупционни ниши в държавата – общинските съветници, да се извадят от антикорупционния закон и за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси. Това предлагат водещите законотворци на двете реално управляващи партии в държавата - ГЕРБ и ДПС, пише "Капитал" по повод внесения в понеделник от Данаил Кирилов и Хамид Хамид нов законопроект за промени в антикорупционния закон (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), различен от този, който Кирилов внесе точно преди седмица, за да бъде пуснат по бързата писта.

Новите предложения не са по-малко скандални от предишните. С тях се слага пълен чадър върху общинските съветници, които изцяло и окончателно се вадят от списъка на лицата, задължени да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимости, и подлежащи на проверка за корупция като заемащи висши публични длъжности. Аргументът за това е повече от скандален – броят на общинските съветници в държавата е около 5400 души, това са твърде много хора и е непосилно да бъдат проконтролирани.

Законопроектът дава и нови репресивни правомощия на антикорупционната комисия. Занапред КПКОНПИ ще може да призовава гражданите – по ред, който самата тя определя с правилника си. Ако призован гражданин не се яви в определеното време и място без уважителна причина, той хем се глобява, хем се довежда принудително в същия ден от МВР. Глобата за неявяване навреме е от 100 до 2000 лв., а при повторно неявяване без уважителни причини – от 500 до 5000 лв.

Процес по конфискация на имуществото може да започне срещу абсолютно всеки, независимо от неговата професия и обществено положение. Достатъчно е прокуратурата да му повдигне обвинение за нещо. Допуска се много широк кръг от възможни престъпления, а действието на прокурора не подлежи на съдебен контрол.

Органите на КПКОНПИ получават и нови правомощия да "обезпечават запазването на помещения и местности да започването на действия по разследването от органите на досъдебното производство". С цел личната им безопасност те ще могат да ползват маски при контактите си с гражданите.

Всички държави органи и институции са длъжни "незабавно" да информират КПКОНПИ при получаване на информация за корупция на лице, заемащо висша публична длъжност. Ако не го направят, предвиждат се същите по размер глоби – от 200 до 2000 лв. за първи път и от 500 до 5000 лв. за повторно нарушение.

На председателя на КПКОНПИ се осигурява охрана от НСО, каквато ползва главният прокурор - лична охрана и специализиран транспорт в рамките на страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана.

Целият законопроект на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и зам.-председателя Хамид Хамид (ДПС) - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар