Събота, 20 Юли 2019
Събота, 29 Декември 2018 17:11

Русия и Турция ще продължат сътрудничеството си за Сирия след оттеглянето на САЩ

Турският външен министър Чавушоглу се обърна на руски език към Лавров. Анкара и Москва са единни в мнението си, че всички терористични организации в Сирия трябва да бъдат унищожени

 

Русия и Турция се съгласиха да координират наземните си операции в Сирия след обявеното през миналата седмица изтегляне на американските военни от страната, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Това стана ясно на срещата на високо равнище, продължила близо два часа  в Министерството на отбраната в Москва. От турска страна присъстваха министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, министърът на националната отбрана Хулуси Акар, началникът на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан и говорителя на Президентството Ибрахим Калън.

От руска страна в срещата участваха министърът на външните работи Сергей Лавров, началникът на Генералния щаб Валери Герасимов и специалния пратеник на президента Путин за Сирия Александър Лаврентиев.

Основна тема беше ситуацията в Сирия след изтеглянето на силите на САЩ. Русия и Турция потвърдиха, че ще уважават териториалната цялост на арабската република, заяви Сергей Лавров след края на преговорите, съобщава ТАСС.

„Постигнахме разбирателство как военните представители на Русия и Турция да продължат да координират действията си на място при новите условия с цел терористичните заплахи в Сирия да бъдат окончателно изкоренени“, заяви Лавров след преговорите.

„И двете страни подчертаха, че цялата тази работа се провежда в строго съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, включително с безусловно уважение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия“, заяви руският външен министър.

Сергей Лавров отбеляза още, че мненията на Анкара и Москва съвпадат и за необходимостта от активизиране на действията за създаване на условия за завръщане на бежанците в Сирия.

„Благодаря Ви, скъпи приятелю Сергей”. С тези думи, изречени на руски език, започна изявлението си сред срещата турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Турция ще продължи тясното сътрудничество в Сирия с Русия и Иран”, заяви той и подчерта, че Москва и Анкара са единни в мнението, че всички терористични групировки в Сирия трябва да бъдат унищожени.

Преди началото на срещата Чавушоглу привлече вниманието към тясното сътрудничество между Анкара, Москва и Техеран в астанинския формат. „Благодарение на диалога трите страни постигат важен напредък по много направления, включително и в политическия процес“, заяви турският министър, цитиран от Анадолската агенция.

„Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ни изпрати в Москва, защото отдава голямо значение на връзките с Русия по регионалните въпроси. С руските колеги ще обменим мнения за това, какво още може да се направи за Сирия“, заяви първият дипломат на Анкара.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар