Събота, 11 Юли 2020

Неделя, 30 Декември 2018 10:38

БСП–София настоява в рамките на града движението по всички пътища да е безплатно

Столичните социалисти определиха като абсурдна идеята за пътна такса на Северната скоростна тангента. По тази логика "Цариградско шосе" може да бъде таксувано на същия принцип като продължение на АМ "Тракия", смята Калоян Паргов.

 

След преговори между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община в петък стана ясно, че винетки за северната част на околовръстния път на София няма да се изискват, но до конкретно становище за пътни такси на Северната скоростна тангента не се стигна. Ден след това Градският съвет на БСП – София излезе с позиция. Столичните социалисти настояха в рамките на града движението по всички пътища да е безплатно.

БСП - София подкрепя напълно гражданите от район „Нови Искър“ и съседните квартали и села в столицата в протеста им срещу плановете на Агенция "Пътна инфраструктура"да бъде въведена винетка за ползване на Северната скоростна тангента. Според БСП - София в тази ситуация, управляващите в Столична община носят цялата отговорност, ако при преговорите с АПИ, които трябва да продължат на 2 януари, допуснат въвеждането на винетка за използването на Северната скоростна тангента.

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов определи идеята за такса като абсурдна и уточни, че по тази логика "Цариградско шосе" може да бъде таксувано на същия принцип като продължение на АМ "Тракия".

„Въвеждането на такъв винетен стикер по Северната тангента ще принуди да се използват обходните маршрути, които са в много лошо състояние. Това е едно решение, взето на тъмно в края на годината, когато хората най-малко подозират. Това ги кара да посрещнат Новата година в напрежение. Решението граничи с един законен рекет на софиянци. Няма как да не се съобразим с исканията на тази част на София, която е най-засегната - Нови Искър, Кремиковци. За Банкя винетки няма, но за Нови Искър има - защо е така, има ли двоен стандарт“, попита Паргов.

Той обясни, че е разговарял с много жители на Нови Искър и уточни, че когато имат нужда да излязат извън града, те използват седмична винетка, а не си купуват целогодишна, тъй като не могат да си го позволят. Според него подобно въвеждане на винетна система е законен рекет, който държавата налага с оглед събиране на пари от пътища, които са направени, за да се освободи градът от трафик, а не да бъдат продължение на магистрала.

Паргов заяви, че докато няма окончателно решение, засегнатите райони ще купуват винетки за Северната скоростна тангента, независимо от обещанията на зам.-кмета Дончо Барбалов. По думите му столичани не бива да бъдат заблуждавани напразно, а Столична община следва да предприеме мерки предварително, а не постфактум, за да не заплащат излишно и несправедливо жителите на отделни райони на София.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар