Четвъртък, 27 Февруари 2020

Неделя, 30 Декември 2018 10:38

БСП–София настоява в рамките на града движението по всички пътища да е безплатно

Столичните социалисти определиха като абсурдна идеята за пътна такса на Северната скоростна тангента. По тази логика "Цариградско шосе" може да бъде таксувано на същия принцип като продължение на АМ "Тракия", смята Калоян Паргов.

 

След преговори между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община в петък стана ясно, че винетки за северната част на околовръстния път на София няма да се изискват, но до конкретно становище за пътни такси на Северната скоростна тангента не се стигна. Ден след това Градският съвет на БСП – София излезе с позиция. Столичните социалисти настояха в рамките на града движението по всички пътища да е безплатно.

БСП - София подкрепя напълно гражданите от район „Нови Искър“ и съседните квартали и села в столицата в протеста им срещу плановете на Агенция "Пътна инфраструктура"да бъде въведена винетка за ползване на Северната скоростна тангента. Според БСП - София в тази ситуация, управляващите в Столична община носят цялата отговорност, ако при преговорите с АПИ, които трябва да продължат на 2 януари, допуснат въвеждането на винетка за използването на Северната скоростна тангента.

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов определи идеята за такса като абсурдна и уточни, че по тази логика "Цариградско шосе" може да бъде таксувано на същия принцип като продължение на АМ "Тракия".

„Въвеждането на такъв винетен стикер по Северната тангента ще принуди да се използват обходните маршрути, които са в много лошо състояние. Това е едно решение, взето на тъмно в края на годината, когато хората най-малко подозират. Това ги кара да посрещнат Новата година в напрежение. Решението граничи с един законен рекет на софиянци. Няма как да не се съобразим с исканията на тази част на София, която е най-засегната - Нови Искър, Кремиковци. За Банкя винетки няма, но за Нови Искър има - защо е така, има ли двоен стандарт“, попита Паргов.

Той обясни, че е разговарял с много жители на Нови Искър и уточни, че когато имат нужда да излязат извън града, те използват седмична винетка, а не си купуват целогодишна, тъй като не могат да си го позволят. Според него подобно въвеждане на винетна система е законен рекет, който държавата налага с оглед събиране на пари от пътища, които са направени, за да се освободи градът от трафик, а не да бъдат продължение на магистрала.

Паргов заяви, че докато няма окончателно решение, засегнатите райони ще купуват винетки за Северната скоростна тангента, независимо от обещанията на зам.-кмета Дончо Барбалов. По думите му столичани не бива да бъдат заблуждавани напразно, а Столична община следва да предприеме мерки предварително, а не постфактум, за да не заплащат излишно и несправедливо жителите на отделни райони на София.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 30 Декември 2018 10:38
  Петър Мутафчиев: Има ли България правителство? Имат ли София и други големи градове кметове?

  Ако има отговорни институции и работеща администрация, хаосът с винетките ще приключи за няколко дни, казва бившият министър на транспорта в периода 2005-2009 г. и народен представител от пет поредни състава на Народното събрание  

 • Неделя, 30 Декември 2018 10:38
  Калоян Паргов: Не знам дали ще има глашатай за винетките, но е очевидно, че кризата продължава

  Жителите на Столична община, без значение дали са от Кътина или в центъра на столицата, имат еднакви права, отбеляза председателят на БСП-София

 • Неделя, 30 Декември 2018 10:38
  Аврамова: Проблемът с винетките дойде заради липса на комуникация. Шефът на АПИ: Не правим номерца, опитваме се да изпълняваме задълженията си

  „Тол такса ще се плаща за Северната скоростна тангента", поясни регионалният министър.

  „Всички бяхме свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради прекъсната комуникация с районите в София”. Така регионалният министър Петя Аврамова коментира скандала с винетките. 

  „Миналата година хората от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки. Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, трябва да поддържат тези пътища. Варна, Шумен, Белица, Челопеч и още няколко общини го направиха. Това, че сега пуснахме камерите да следят, леко притесни хората. Подозирам политически елемент в ескалацията на напрежението. Автоматичното правоприлагане трябваше да започне от 1 март. Пуснахме го тестово по преценка на Националното тол управление. В същото време течаха преговори между АПИ и Столична община. Камерите имат няколко опции – само трафик, тол и винетка или само тол. Столична община вече показа картата с пътищата, за които ще се включи с поддръжката и така ще бъде променено решението на Министерски съвет за обхвата на пътищата с винетна такса”, поясни Аврамова в студиото на Нова ТВ. Тя допълни, че Северната скоростна тангента ще бъде освободена закупуването на винетка, но не и от тол такса, защото там минава транзитен трафик.

Оставете коментар