Петък, 28 Февруари 2020

Четвъртък, 03 Януари 2019 11:47

Държавна фирма взима без конкурс 1,1 млрд. лева за 134 км от магистрала „Хемус“

Има съмнения, че средства ще бъдат пренасочени към подизпълнители и ще бъдат похарчени напълно непрозрачно

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е решила да не обявява обществена поръчка за строителството на следващите 134 км от магистрала „Хемус“. Вместо това работата ще бъде възложена на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, пише в. "Сега". Прогнозната стойност на проекта е 1 124 880 000 лв. без ДДС. Решението за възлагането е било взето на 20 декември 2018 г.

Не е ясно дали дружеството има капацитета за подобен обект. Вече доста години държавното предприятие не се занимава със строителство, а само с ремонти и почистване на участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус", както и на някои други пътища. Това повдига съмнения, че отпуснатите от правителството средства ще бъдат пренасочени към подизпълнители и ще бъдат похарчени напълно непрозрачно.

Пътната агенция използва едно от изключенията в Закона за обществените поръчки, които позволяват да не се прави състезание за избор на изпълнител. Става въпрос за т.нар. инхаус поръчки, при които възложителят може да повери директно дадена задача на фирма, която е под неговия контрол. В случая възложителят АПИ и бъдещият строител "Автомагистрали" имат общ принципал – регионалното министерство.

Решението е било съгласувано с Агенцията за обществените поръчки. Тя е приела доводите на АПИ, че строителството може да бъде възложено без конкурс и че държавната фирма може да се справи с работата, тъй като е изпълнявала "редица обекти с висока обществена значимост, свързани с ремонтно-възстановителни работи на пътни тунели, виадукти, пътни мостове, асфалто-бетонни настилки на АМ „Хемус“, АМ „Тракия“, АМ „Люлин“, АМ „Струма“ и АМ „Марица“.

източник: segabg.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар