Понеделник, 27 Януари 2020
Сряда, 09 Януари 2019 14:52

Кабинетът предложи на парламента да преговаряме със САЩ за F-16

Самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване, гарантира ген.-майор Цанко Иванов

Правителството предложи на парламента да разреши на кабинета да преговаря със САЩ за покупката на нов изтребител F-16.

Това обяви военният министър Красимир Каракачанов след заседанието на МС. Той застана пред медиите заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов и висши военни.

"Министерският съвет взе решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката", каза Красимир Каракачанов.

Военният министър обясни, че предложението е било ясно още на 21 декември.

"Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерският съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител. Другият вариант беше да се предложи започване на проекта отначало, което означава още минимум година и половина да се забави процесът по сключване на договор", продължи министърът на отбраната. Каракачанов бе категоричен, че сделката е изгодна за нашите ВВС.

"Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената не можем да отговорим. Аз многократно съм казвал за предложената цена от САЩ, че ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Вчера видяхте изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи, и ако се наложи, колко ще бъде отклонението, тоест с колко милиона лева ще бъде отклонението, това, на този етап, никой не може да отговори преди да са приключили разговорите ", заяви министърът на отбраната. Той предположи само, че сроковете за доставка на самолетите ще са по-големи.

"Ако условията, които посочат от САЩ, не са изгодни, ще се търсят и разговори с другата фирма", допълни Каракачанов.

Надяваме се Народното събрание да даде мандат за преговори, включи се министър Емил Караниколов.

Военният министър отговори и на въпроси дали му е оказван натиск: "Мен никой не ме е притискал. Трудно може някой да ме притиска, а ако ме притиска, правя точно обратното", каза Каракачанов. Той добави, че преди са го критикували, че е руски човек в правителството, сега - американски. „Аз съм министър на отбраната и по убеждение защитавам българския интерес!", заяви той.

"С това можем да бъдем само доволни, самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване, така че ще можем да изпълним задачите си, изрази доволство от правителственото решение шефът на ВВС ген.-майор Цанко Иванов.

Началникът на отбраната ген. Боцев също се присъедини към задоволството на висшия генералитет с аргумента, че повече не можем да отлагаме покупката на нови изтребители.

„Искам да благодаря на съвместната комисия, която свърши работата си добре. Благодаря и затова, че продължава процесът по придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС. Надявам се в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата“, заяви ген. Боцев. „Надявам се Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор“, добави той.

След решението на Народното събрание се очаква външният и военният министър да уведомят официално другите двама участника в конкурса за окончателния избор.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Януари 2019 14:52
  Стотици перничани протестират на жълтите павета, искат оставките на Борисов и министри (видео)

  Заради водната криза стотици жители на Перник излязоха на протест пред Министерски съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова.

  Хората скандират: „Оставка“ и „Искаме вода” и носят български знамена.

  Протестното шествие под надслов „Сурва от Перник” тръгна от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

  Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

  Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!". 

 • Сряда, 09 Януари 2019 14:52
  Посолството на САЩ поздрави правителството за действията срещу „злонамерено руско влияние”

  България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще, се казва още в изявлението на посолството на САЩ у нас

 • Сряда, 09 Януари 2019 14:52
  "Галъп": Институциите са виновни за кризата с водата

  Според изследването: Институциите – виновни; вотът на недоверие – справедлив; принципно желание за промяна във властта – по-скоро да; желание за избори – по-скоро не

Оставете коментар