Вторник, 19 Март 2019
Петък, 11 Януари 2019 12:20

Цветан Цветанов призова „прагматизмът да заглуши популизма” през 2019 г.

ГЕРБ очакват 6 и повече евродепутати на предстоящите избори

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави народните представители с новия политически сезон и подчерта, че евроизборите и местният вот у нас през тази година ще са най-важните събития в политическия календар на страната. Затова той очаква прагматизмът на политиците за заглуши популизма.

„Хората не приемат кресливия тон, защото е непродуктивен“, посочи Цветанов и допълни, че ако ГЕРБ е обявен в проучване от 2018 г. от над 50 на сто от българите като проевропейска партия, то БСП се приема като такава едва от 11%.

„705 евродепутати ще изберат избирателите в Европа. 6-ма и повече искаме от ГЕРБ и Европейската народна партия да е първа европейска сила, защото резултатът от работата на това политическо семейство са 11 000 нови работни места в ЕС, броят на незаконните емигранти е намалял с 90 на сто благодарение на усилията на всички страни“, допълни председателят на парламентарната група на най-голямата политическа партия в Народното събрание.

Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще инициира диалог под мотото „Европа – наш дом“. „В момента 5.5 млн. жители в 130 общини управлява ГЕРБ и гледаме към още. Ще дадем зелена светлина на регионалните политики, ще подкрепим успешните кметове, издигнати от Инициативни комитети, с които сме работили добре, ще се съобразим с анализите за електронното гласуване“, подчерта той.

Относно законодателните приоритети на ГЕРБ в новия политически сезон председателят на ПГ на ГЕРБ посочи Закона за съдебната власт, промените в НК и борбата с домашното насилие, ще финализират промените в Антикорупционния закон, търговското законодателство и закона за висшето образование, с които ще се усъвършенства акредитацията на висшите училища.

Цветан Цветанов изтъкна, че с 10 млрд. лв. се е увеличил Държавният бюджет, което за него означава, че българите произвеждат повече.

„Насочваме се към приемане в ERM 2 и Банковия съюз, към единна здравно-осигурителна система, стриктно наблюдаване на паралелната търговия с лекарства. Очакваме в сферата на здравеопазването надпартиен диалог, 1 млрд. и 350 млн. лв. ще получат 14 ВИК-оператора, ще доизградим „Ябланица-Влаза“ от АМ „Хемус“, ще продължим АМ „Струма“ през Кресненското дефиле“, обеща Цветанов.

За ГЕРБ през новия политически сезон е особено важно единението на народа около общи каузи. Затова Цветанов се ангажира да продължи подкрепата за протеста в Брюксел на превозвачите, защото всички са наясно, че по-големите фирми ще продължат да работят в други страни на Европа, а малките ще фалират, ако се приеме пакет“ Мобилност“.

За него друг пример за единение на нацията е събитието „Пловдив е европейска столица културата за 2019 г.“, в което ще се реализират над 400 събития, 1200 доброволци и 100 читалища се включват в инициативата като помощ.

„Пловдив като Европейска столица на културата е още един добър пример за единение на кауза. Не така разбира нещата президентът Румен Радев. В новогодишното си обръщение Радев препотвърди желанието си да не работи с легитимно избраните представители на българския народ, а европейски медии определиха речта му като свръхполитизирана“, коментира Цветанов.

Той призова през 2019 г. България да има повече общи и спечелени за всички каузи.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 12:20
  Нинова: Националният съвет ще решава дали Станишев ще е в евролистата и на кое място

  Днес проведохме среща с Българска земеделска партия, обяви лидерът на левицата

 • Петък, 11 Януари 2019 12:20
  Станишев: Оставам в битката за нареждането в евролистата

  "Готов съм да подам ръка на Корнелия Нинова и да разговаряме, подчерта лидерът на ПЕС

 • Петък, 11 Януари 2019 12:20
  Елена Йончева ще е водач на листата на БСП за европейските избори

  Пленумът на левицата отхвърли предложението на Сергей Станишев и Елена Йончева да се гласуват заедно първото и второто място в евролистата.

  Нинова заяви, че Станишев няма място в листата на БСП за евроизборите.

   

  Елена Йончева е водачът на листата на БСП за европейските избори. Това реши пленумът на социалистите след тайно гласуване. Резултатите още не са официално обявени. По неофициална информация за Елена Йончева са гласували 95 от членовете на пленума, а 75 са подкрепили президента на ПЕС Сергей Станишев.

  Преди да започне тайното гласуване лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че мястото на Сергей Станишев въобще не е в листите за евроизборите.

  В словото си пред пленума (вж ТУК), Нинова определи Елена Йончева като „лице на борбата за справедливост”.

Оставете коментар