Събота, 17 Август 2019
Вторник, 15 Януари 2019 18:28

Парламентарните комисии дадоха път на преговорите за F-16

БСП и "Воля" не подкрепиха предложението на кабинета

Две парламентарни комисии - военната и тази по бюджет и финанси, одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

Само БСП и Воля не са подкрепили предложението на кабинета. Разделението на силите е било 12 депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС "за" проекта, а 8 парламентаристи на Нинова и Марешки - против. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов след края на тричасовото заседание на военната комисия. Депутатите от ДПС са подкрепили проекта и в бюджетната комисия.

Каракачанов не пропусна да захапе Веселин Марешки, като се направи, че е забравил името на партията му. "БСП не подкрепи и .... как беше другата, една партия, забравям им все името. Аз пък все ги бъркам с фирма, извинявайте", каза той по адрес на Воля, цитиран от Канал 3.

Заради класифицираната информация конкретни суми и параметри на сделката не бяха оповестени, но според министъра отклонението от досегашната оферта, която надвишава гласуваната от нашия парламент сума от 1,8 млрд., ще е под 300 млн. лв.

"Отклонението, което може да бъде направено, може да бъде до максималната стойност на офертата, която е направена към момента. Тоест, разликата между 1,8 млрд. и това, което е предложено. Отклонението може да бъде максимум до тази сума, но аз съм убеден, че сумата, която ще бъде в повече, няма да е в повече от това, което сме получили като първоначално предложение. Въпрос и на информация, и на предварителни разговори", коментира Каракачанов.

Каракачанов не изключи опцията да вземем заем, за да купим самолетите, ако е непреодолимо условието на американската страна да се плати накуп за изтребителите. Но за това вече ще има думата финансовото министерство.

Министърът обаче уточни, че според юристите няма как да има обжалване пред европейски орган или арбитраж, защото става дума за сключване на военен договор,а според директива на Брюксел военните договори не подлежат на такава процедура, нито на съда в Люксембург, нито на съда в Хага.

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от НС в размер на 1,8 млрд. В сумата той включва всички допълнителни разходи плюс ДДС и мита. Тези средства заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда общо, което вече ставало 3 на сто от БВП, а от БСП са против за въоръжение да се харчи повече от 2 % от БВП.

Велков припомни, че през юни 2018 г. социалистите са подкрепили проекта за инвестиционен разход, при условие, че няма да бъде надвишавана финансовата рамка и задължителните условия. А решението днес било депутатите да оторизират правителството да се отклони от задължителните условия.

"Включително да се промени и финансовата рамка, начинът на плащане да не е разсрочено, срокът за доставка да не е 36 месеца, а повече, което променя на практика това, което парламентът е приел и то е със сила на закон", обясни позицията на своята парламентарна група Велков.

Соцдепутатите изказаха недоволство, че е отхвърлено предложението за открито заседание, тъй като класифицираната информация бил само докладът на политико-военната група, който не бил предмет на обсъждане от комисията. Докладът липсвал и от секретната секция на на парламентарното деловодство.

Славчо Велков съобщи още, че по време на заседанието министърът на отбраната е гарантирал, че дори и да ни излезе по-скъпо покупката на изтребителите, това няма да ощети по никакъв начин планираните средства по другите два проекта за патрулни кораби на Военноморските сили и за бойни машини за Сухопътните войски.

Каракачанов пък благодари на комисията, че е подкрепила решението на МС. Редакция на текста от предложението на правителството не е била предложена от никого, дори и от опозицията.

източник: Канал 3

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар