Събота, 17 Август 2019
Сряда, 16 Януари 2019 07:25

Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Сделката получи 202 гласа "за" и 432 "против". Никога в историята на Острова правителството не е губило гласуване с разлика от 230 гласа.

Британският парламент отхвърли категорично споразумението с Брюксел за Brexit. 432-ма депутати гласуваха срещу него, а само 202-ма го подкрепиха. Великобритания изпадна в най-дълбоката политическа криза в съвременната си история.  Поражение с исторически пропорции – така нарекоха загубата за Тереза Мей в Долната камара на парламента. Първите думи на британския премиер бяха, че сега парламентът трябва  да покаже дали продължава да подкрепя нейното правителство. 

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие на правителството на Тереза Мей, след като мнозинството от британските депутати отхвърлиха нейното споразумение. Гласуването по вота ще се състои в сряда.

Почти сигурно е, че вотът на недоверие няма да мине, тъй като партията на Северноирландските юнионисти обявиха, че ще подкрепят кабинета на Мей.

След това Тереза Мей ще проведе консултации с всички партии, така че да гарантира, че все още разчита на подкрепата на парламента.

След като резултатите от гласуването станаха ясни британският премиер заяви, че „днешният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя, както и дали и как ще уважи решението на избирателите от референдума“.

„Първо трябва да потвърдим дали това правителство все още има доверието на Парламента. Смятам, че да, но имайки предвид размера и важността на вота тази вечер, правилно е и останалите да получат шанса да отговорят на този въпрос, след като искат. Затова потвърждавам, че ако опозицията официално внесе вот на недоверие тази вечер, правителството е готово за дебати утре. Жителите на ЕС и тези Великобритания заслужават яснота, колкото е възможно по-скоро“, каза още тя.

Лидерът на опозицията поиска вот на недоверие на премиера Тереза Мей.

А лидерите на Евросъюза изразиха съжаление от изхода на гласуването и призоваха британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме оттук нататък. Тереза Мей има три дни, за да представи план Б за това как ще продължи да действа в ситуация,  в която споразумението е отхвърлено.

Вотът беше отложен от Мей през декември заради липсата на подкрепа. Министър-председателят няма необходимото мнозинство в парламента.

В речта си преди гласуването британският премиер Тереза Мей призова депутатите да гласуват в полза на сделката по Brexit, която тя постигна с ЕС, като им каза, че имат това задължение заради резултата от референдума през 2016 г.”

ЕС няма да предложи алтернативна сделка. Вярвам, че имаме задължението да изпълняваме демократичното решение на британския народ", каза тя, предупреждавайки депутатите, че ЕС няма да предложи никаква "алтернативна сделка".

Междувременно поддръжници и противници на Brexit правят демонстрации пред парламента.

източник: Нова ТВ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар