Петък, 22 Февруари 2019
Сряда, 16 Януари 2019 14:04

Корнелия Нинова: Злепоставяте България пред света!

Лидерът на БСП подчерта, че управляващите потъпкват парламентаризма и държавността, внасяйки решение в противоречие на вече взето решение на Народното събрание

 

По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори от САЩ. Злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС, европейски фирми за продължаване на тази процедура. И, може би най-важното – без да знаем с колко надхвърля решението на НС", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

BIG5 публикува пълния текст на изказването на председателя на БСП:

Уважаеми български граждани,

Днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се вземат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда вече е предрешено, след като всички заявихме позициите си и вероятно това решение ще мине.

Резултатът е следният: начинът, по който българското правителство проведе тази процедура злепостави американските ни партньори във вашите очи.

Второ – злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави членки на ЕС, европейски фирми- за продължаване на тази процедура.

Трето и може би най-важно - без да знаем с колко пари се надхвърля решението на НС, взети от парите на всички български данъкоплатци.

Четвърто – тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война, както чухме и днес – управляващи- президентска институция.

Пето – тежък удар за държавността - изпълнителната власт кара законодателната да й даде правомощия да не изпълнява законите на Република България. Решението на парламента, взето през 2018г., има силата на закон. Днес, ако бяхте по-умни, може би трябваше да предложите да отменим онова решение и да приемем друго, а не да дадем правомощия да се нарушава закона на държавата.

Последният ефект за политическото пространство в България е - това стратегическо за страната ни решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция?

Позицията на БСП, колкото и да се опитвате да очерняте, е последователна и ясна – за модернизация на Българската армия; за правовата държава – след като българският парламент е решил нещо, то изпълнителната власт трябва да го изпълнява; за професионализма и авторитета на военната експертиза, която днес беше скрита от нас, тъй като не ни беше предоставен доклада; за разумния баланс в харчовете от българския бюджет, които да съчетават грижата за националната сигурност, но и за социалната политика и икономиката на страната.

Заради тези позиции, които са ясни и последователни в годините, БСП няма да подкрепи това решение.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:04
  Мария Пиргова: Ако от БСП не се радикализират и не искат избори, става неясно защо стоят извън парламента

  Данаил Кирилов и Цветан Цветанов предизвикаха абсолютно ненужна буря за ГЕРБ и се обърнаха към търсенето на служебна победа. Интелигенцията в много отношения е в служба на чужди интереси, българският народ няма водач, а с политика се занимават хора, които нямат никакви умения и парламентът е на 8% доверие, коментира  политологът Мария Пиргова в обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“.

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:04
  ДПС: Страната е в политическа криза! ГЕРБ се провали

  Карадайъ: Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал, ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:04
  Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

  Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента.

Оставете коментар