Събота, 17 Август 2019
Сряда, 16 Януари 2019 15:21

Парламентът отхвърли ветото на президента върху тайните арести

Против измененията и в защита на президентското вето гласуваха единствено от БСП

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от Наказателния кодекс. Така остава в сила изменението, което предвижда възможността за задържане на лица до 48 часа и до 24 часа за непълнолетните лица, без да бъдат уведомявани близките им.

Промените бяха приети повторно със 137 гласа на народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". Против бяха 43 депутати от "БСП за България".

Това бе дванадесетото вето на президента. В мотивите си Румен Радев посочва, че държавата трябва да подпомага родителите си да се грижат за техните деца до навършване на пълнолетие, каквото задължение им вменява конституцията. Той настоява още "да се очертае кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването". Според него в противен случай се открива възможност за "непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило".

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че е разговарял с редица прависти, които са го убедили, че няма проблем с новите промени.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар