Събота, 17 Август 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019 10:20

Путин на официално посещение в Сърбия

Сърбия е стратегически партньор на Русия на Балканите, заяви руският президент преди визитата си

Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес на еднодневно официално посещение в Сърбия, където негов домакин ще бъде сръбският държавен глава Александър Вучич и са му подготвили топло посрещане, предаде БТА.

Срещата на Путин и Вучич в Белград се случва в момент, когато Сърбия е посочвана от Русия като най-верния ѝ съюзник на Балканите, след като Черна гора влезе в НАТО, Македония пое по пътя на атлантическата интеграция, а централните власти в Сараево са все по-често предпазливи към Москва.

Двамата президенти ще обсъдят ситуацията в Косово, икономическото сътрудничество и регионални проблеми.

В рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

Сръбските власти подготвят топло посрещане, но при засилени мерки за сигурност. Самолетът на президента Путин ще бъде ескортиран от изтребители МиГ, а по улиците ще бъдат разположени 7000 полицаи, отбелязва Би Би Си.

Гражданите са призовани да не се появяват по балконите, докато кортежът на руския държавен глава минава през града. Мерките се предприемат след големите опозиционни протести през последните седмици срещу президента Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, които демонстрантите обвиняват в ограничаване на медийните свободи и потискане на опозицията.

Десетки хиляди се очаква да поздравят руския президент при визитата му църквата „Свети Сава“, която е най-голямата в Сърбия.

Путин ще бъде посрещнат на летище „Никола Тесла“ в Белград, след което ще се състои церемония по полагането на венци на гробището на Освободителите на Белград. Церемонията по тържественото посрещане на руския президент пред Палата “Сърбия“ ще се състои по обяд, след което двамата президенти ще разговарят на четири очи.

Една от темите ще бъде продължаването на газопровода "Турски поток" до Сърбия, но не се очаква да бъдат подписани документи за това.

Руският президент заяви вчера в интервю за белградския вестник "Политика", че Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез "Турски поток".

Политиката на САЩ сериозно дестабилизира Балканите и Русия ще продължи военно-техническото си сътрудничество със Сърбия, казва руският президент в интервюто.

Говорейки за добрите икономически и политически отношения със Сърбия, руският президент заяви също, че има силен външен натиск за членството на Македония в НАТО, отговаряйки на въпроса за дестабилизиращата роля на Русия на Балканите, както твърдят западните политици.

Путин оцени превръщането на косовските сили за сигурност в армия като "сериозен риск от напрежение в ситуацията в региона", което нарушава международното право.

В този контекст руският президент заяви, че смята, че курсът за разширяване на НАТО е наследство от Студената война и че е погрешна и разрушителна военно-политическа стратегия.

В интервюто си Владимир Путин се позовава на добрите отношения между Сръбската православна църква и Руската православна църква, особено по въпроса за автокефалията на Украинската православна църква.

Сръбският президент Александър Вучич каза за телевизия “Пинк“ във вторник, че за страната му е най-добре когато газопроводът "Турски поток" стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия. Путин освен това обвини някои западни страни, че се опитват да се дестабилизира Балканите.

На днешната среща се очаква да бъдат подписани проекти за милиони евро. Путин ще връчи на Вучич Ордена на Александър Невски, какъвто само избрани президенти и крале са получавали.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар