Събота, 17 Август 2019
Петък, 18 Януари 2019 14:28

Смяната на касовите апарати може да изкара търговци на протест, бизнесът предупреждава за колапс на икономиката

НАП няма гарантирани механизми да предотврати злоупотреба с фирмена информация и лични данни

От Българската асоциация на развитие на бизнес софтуер и транспортния сектор са готови на протестни действия от 18 февруари с искане за прецизиране на фискалния контрол на Наредба 18.

Влизането в сила на наредбата на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба трябва да се отложи до края на 2019 година за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката. Това съобщи Ясен Танев - учредител на асоциацията.

Ако няма комуникация с държавата, на 18 февруари е възможно да се организира протест на транспортните фирми, заради проблемите, които наредбата ще създаде, предупреди той.

“Не е проблем даването на 200 и 500 лева за касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който го обслужва, но средните и големи фирми, със сложна организация на продажби, ще срещнат трудности”, категоричен е Ясен Танев.

“Бизнесът, който работи на светло се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начин”, каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Тя напомни, че сега се спират за две седмици частни автобуси, ако шофьорът не издаде билет на пътник, но същата мярка не се прилага например към автобусите на градския транспорт, макар и там да пътуват нередовни пътници.

BIG5 припомня, че още в края на октомври м.г. браншови и съсловни организации предупредиха, че новите изисквания към касовите апарати са пореден удар върху бизнес средата и най-вече срещу бизнеса „на светло“, който съвестно отчита и плаща данъци. Според търговци промените в наредбата са пример за въвеждане на административна и финансова тежест без адекватна оценка на въздействието.

Не са малко представителите на бизнеса, според които в наредбата не са предвидени гаранции за сигурността, както и отговорности в случай на злоупотреба или „изтичане“. НАП на практика, напълно в разрез с GDPR, ще има достъп до фирмена информация, договори, продукти на интелектуалната собственост, или пък до нашия здравен статус, например, проследявайки софтуера на личния ни лекар.

Обхватът на засегнатите лица е много по-широк от първоначално предвиденият. Промените се отнасят практически до всички търговци, вкл.: производители и разпространители на специализиран софтуер, хотели и др. места за настаняване, заведения за хранене, общопрактикуващи лекари, лечебни заведения, счетоводни къщи, търговци на дребно, куриерски фирми, таксиметрови шофьори, занаятчии и свободни професии в сферата на търговията със стоки и услуги, и др. Дори градският транспорт в някои големи градове ще бъде засегнат.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар