Събота, 17 Август 2019
Петък, 18 Януари 2019 15:47

Проф. Людмил Георгиев: САЩ ще спрат преминаването на "Турски поток" през България

"Имаме традиционно възпроизвеждащо се васално отношение към поредния гарант, който ще спасява нашата държава"

България се намира във васално положение спрямо САЩ и при това положение няма голямо значение кои са вътрешните политически субекти. Така критическият психолог проф. Людмил Георгиев коментира пред БНР одобрените от парламентарно мнозинство преговори със Съединените щати за закупуване на изтребители F-16.Според него, подкрепата на ДПС за предложението на правителството на ГЕРБ не е толкова важна.

„Имаме традиционно възпроизвеждащо се васално отношение към поредния гарант, който ще спасява нашата държава. За последните 140 години това са Германия, после СССР, сега САЩ и НАТО. Няма значение кои са конкретните вътрешни субекти на това васално отношение“, смята Людмил Георгиев.

Той е на мнение, че от 100 години САЩ се ръководи от външната доктрина на тогавашния президент Уудроу Уилсън, която предполага защита на икономическите и други интереси на Щатите по целия свят, ако трябва със сила.

„Тази империя се разпростира върху целия свят. Всяка точка по света се превръща в точка на национален интерес (за САЩ)“, смята Георгиев.

Що се отнася до България в момента, показателни за „васалното положение“ не са само преговорите за F-16.

„България стана акционер в една международна частна компания в Александруполис, предназначена да вкарва втечнен газ. Целта е да се минимизира вноса на руски газ. Ако това беше първата база, то втората беше закупуването на самолетите. Третата е управляващия елит да отхвърли преминаването на тръба от „Турски поток“ през България“, прогнозира проф. Людмил Георгиев.

Според него, управлението на ГЕРБ, разчита по този начин международните партньори да оправдаят „безобразията в България“.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 18 Януари 2019 15:47
  Сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

  Китайските медии разпространиха снимка, на която са заснети четирима от ръководителите на протестите в компанията на ръководителя на политическата секция на консулството на САЩ

 • Петък, 18 Януари 2019 15:47
  В САЩ изпълниха смъртна присъда

  Смъртното наказание е законно в 29 американски щата, Уест беше 11-ият човек, екзекутиран тази година в Съединените щати

 • Петък, 18 Януари 2019 15:47
  Преведена е сумата по договорите за доставка на самолетите F-16

  Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1,2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение

Оставете коментар