Четвъртък, 22 Август 2019
Петък, 25 Януари 2019 14:26

Проверката за апартамента на Горанов е приключила, но е тайна

Ще се проверява търгувал ли е министърът с влияние докато е живял без пари в жилище на кръстника си

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e приключила проверката си на финансовия министър Владислав Горанов, който живее безвъзмездно от години в апартамент на кръстника си Иван Сариев, и е изпратила резултатите на Върховната касационна прокуратура,съобщава в. „Сега“. Какво точно е дала КПКОНПИ на прокуратурата обаче е тайна. От комисията обясниха, че дирекцията им "Противодействие на корупцията", която се е занимавала с Горанов, е секретна и информацията, която излиза от нея - също.

В края на ноември главният прокурор Сотир Цацаров възложи на антикорупционната комисия да провери Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние. Комисията се задейства с огромно неудоволствие - шефът й Пламен Георгиев дълго време твърдеше, че никой не му е възлагал проверка на финансовия министър. Затова Цацаров го направи повторно, като нареди до 20 дни "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ да извърши "отделни конкретни действия по проверката".

От самата прокуратура не отговориха нито на телефонните обаждания, нито на имейлите на редакцията, за да потвърдят информацията от комисията. От началото на годината от пресслужбата на Цацаров много пъти обясниха, че чакат резултатите, но още не са ги получили.

Според антикорупционната комисия държавното обвинение твърди, че не е получило нищо, защото чакало да приключи и производството за конфликт на интереси, което тече в комисията срещу Горанов, пак заради апартамента. Остава неясно защо, тъй като прокуратурата няма отношение към него.

Проверката за конфликт на интереси, която тече срещу Горанов, започна в началото на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще приключи в законовия двумесечен срок, който имат право да удължат веднъж с 30 дни - тоест до 1 март. Резултатът от тази проверка трябва да бъде обявен в онлайн регистрите на комисията.

Ситуацията изглежда като обикновено размотаване. Както обикновено, когато иде реч за управляващите, от прокуратурата действат неохотно и само под обществен натиск. По същия начин беше мотано делото срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски. Близо година прокуратурата увърташе и не даваше информация, прехвърляше го от една на друга прокуратура, а накрая го оневини за смъртта на 3- годишния му син, загинал, докато баща му го возил на едноместна мощна моторна шейна без каска.

"Вярвам, че забавяне по производството от страна на комисията няма да има, следователно и от наша страна няма да има", каза Цацаров на 20 декември. Според него от отговорите на КПКОНПИ зависи изходът на прокурорската проверка срещу министъра. Горанов, Сариев и съпругата му отдавна са разпитани по казуса.

Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозен апартамент, собственост на бизнесмена Иван Сариев, защото му бил кръстник. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна министърът, макар че законът го задължава да го направи. Според обясненията му семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса "Есте" на братя Домусчиеви, защото се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. "Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца, Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз", обясни Горанов в началото на декември.

Сариев и съпругата му Снежана имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна.

източник: в. "Сега"

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 25 Януари 2019 14:26
  Пак отсрочка за касовите апарати. Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

  Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

  Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

  За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

 • Петък, 25 Януари 2019 14:26
  Задържаха полицейски инспектор с подкуп

  Гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост

 • Петък, 25 Януари 2019 14:26
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

Оставете коментар