Събота, 08 Август 2020

Събота, 26 Януари 2019 09:31

Съдия Даниела Врачева поиска Вълчо Арабаджиев да бъде освободен

Според нея прокуратурата разполагала само с косвени доказателства

Магистрат по едно от най-коментираните дела напоследък се e застъпил за подсъдимия, стана ясно от предаването „ЕвроДикоф” на журналиста Сашо Диков по телевизия "Евроком" снощи.

По думите на Диков, съдия Даниела Врачева е имала категорична позиция по време на делото на Вълчо Арабаджиев и е обявила, че той трябва да бъде освободен. Според нея прокуратурата разполагала само с косвени доказателства.

Тя признала, че недоумявала как е възможно в досъдебното производство да не е направено нищо за 5 месеца в посока да се представи някакво доказателство.

Заради това Вълчо Арабаджиев трябвало да бъде освободен без каквато и да е мярка за неотклконение, разказа Диков за позицията на съдията по време на инфарктното заседание от преди 2 дни продължило цели 8 часа.

Прокурорът по делото без никаква връзка с делото пък изложил фактология, свързана с високите заплати, които били взимали родителите на Вълчо Арабджиев от Захарен комбинат-Пловдив – действие, което по никакъв начин не нарушава закона.

След продължилото 8 часа заседание на съда пред Сашо Диков адвокатът на задържания Илиян Василев коментира, че когато има състав от трима съдии, има лице докладчик, който има задължението да проучи много детайло и обстойно делото.

"Да изготви проект за становище, който трябва да изложи пред останалите съдиии, които да се запознаят подробно с него. В делото срещу Вълчо Арабаджиев този докладчик е именно съдия Врачева, която изложи особено мнение, което не беше просто за изменение на задържането, а изобщо за отмяна – за оставяне на Вълчо Арабаджиев без никаква мярка, а това се прави когато няма дори минимални доказаттелства, за да бъде задържан", убеден е Василев.

“С особеното си мнение съдийката, докладчик по делото, се мотивира с конкретно обсъждане на конкретни доказателства и казва: Ето, за това смятам, че няма престъпление. Другите две съдийки, формиращи мнозинството не обсъдиха нито едно конкретно доказателство. Отне им 6 часа, за да съставят два листа с пълни безсмислици. Това не е правосъдие.” обяснява юристът.

Той е убеден, че 2/3 от тяхното становище беше обосновано на тази медицинска експертиза: Очакваха аз да споря с вещите лица.

"Дай, боже, да се случи някой честен професионалисти като Врачева да попадне в състава и да формират мнозинство. Само че нея ще я смачкат мачкат. Зрънце останаха хората в съда, които застават с името си и заявяват становища и ги защитават", твърди Илиян Василев.

Той не изключва да последва атака срещу Врачева заради позицията, която е изразила: "Утре ще прочетете по някои сайтове колко скандална е съдийката, колко скандален е адвокат Василев и как защитават бандити и това ще формира общественото мнение и никой няма да се интересува какви са доказателствата. Никой!"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар