Събота, 17 Август 2019
Събота, 26 Януари 2019 09:31

Съдия Даниела Врачева поиска Вълчо Арабаджиев да бъде освободен

Според нея прокуратурата разполагала само с косвени доказателства

Магистрат по едно от най-коментираните дела напоследък се e застъпил за подсъдимия, стана ясно от предаването „ЕвроДикоф” на журналиста Сашо Диков по телевизия "Евроком" снощи.

По думите на Диков, съдия Даниела Врачева е имала категорична позиция по време на делото на Вълчо Арабаджиев и е обявила, че той трябва да бъде освободен. Според нея прокуратурата разполагала само с косвени доказателства.

Тя признала, че недоумявала как е възможно в досъдебното производство да не е направено нищо за 5 месеца в посока да се представи някакво доказателство.

Заради това Вълчо Арабаджиев трябвало да бъде освободен без каквато и да е мярка за неотклконение, разказа Диков за позицията на съдията по време на инфарктното заседание от преди 2 дни продължило цели 8 часа.

Прокурорът по делото без никаква връзка с делото пък изложил фактология, свързана с високите заплати, които били взимали родителите на Вълчо Арабджиев от Захарен комбинат-Пловдив – действие, което по никакъв начин не нарушава закона.

След продължилото 8 часа заседание на съда пред Сашо Диков адвокатът на задържания Илиян Василев коментира, че когато има състав от трима съдии, има лице докладчик, който има задължението да проучи много детайло и обстойно делото.

"Да изготви проект за становище, който трябва да изложи пред останалите съдиии, които да се запознаят подробно с него. В делото срещу Вълчо Арабаджиев този докладчик е именно съдия Врачева, която изложи особено мнение, което не беше просто за изменение на задържането, а изобщо за отмяна – за оставяне на Вълчо Арабаджиев без никаква мярка, а това се прави когато няма дори минимални доказаттелства, за да бъде задържан", убеден е Василев.

“С особеното си мнение съдийката, докладчик по делото, се мотивира с конкретно обсъждане на конкретни доказателства и казва: Ето, за това смятам, че няма престъпление. Другите две съдийки, формиращи мнозинството не обсъдиха нито едно конкретно доказателство. Отне им 6 часа, за да съставят два листа с пълни безсмислици. Това не е правосъдие.” обяснява юристът.

Той е убеден, че 2/3 от тяхното становище беше обосновано на тази медицинска експертиза: Очакваха аз да споря с вещите лица.

"Дай, боже, да се случи някой честен професионалисти като Врачева да попадне в състава и да формират мнозинство. Само че нея ще я смачкат мачкат. Зрънце останаха хората в съда, които застават с името си и заявяват становища и ги защитават", твърди Илиян Василев.

Той не изключва да последва атака срещу Врачева заради позицията, която е изразила: "Утре ще прочетете по някои сайтове колко скандална е съдийката, колко скандален е адвокат Василев и как защитават бандити и това ще формира общественото мнение и никой няма да се интересува какви са доказателствата. Никой!"

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 26 Януари 2019 09:31
  Иван Гешев: Разкрити са две убийства в област Варна

  Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност, каза заместник-главният прокурор

  Две брутални убийства бяха разкрити във Варна. За едното от тях е задържан 91-годишен мъж. А в другия случай става дума за домашно насилие, което започва с юмруци и завършва със смъртта на жена.

  "Имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, предаде Нова телевизия.

 • Събота, 26 Януари 2019 09:31
  Прокуратурата показа новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП

  САЩ отнеха визата на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров.

  Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров в четвъртък. Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

  По време на съдебното заседание Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, съобщават от държавното обвинение. 

 • Събота, 26 Януари 2019 09:31
  Прокуратурата разпореди спешна проверка на БАБХ заради сигнал за злоупотреби

  30 милиона лева са похарчени за неработещи инсинератори, докато най-големият екарисаж в Шумен беше затворен, а БАБХ му дължи 8 милиона за година и половина. 

  Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

  Специализираната прокуратура ще проверява за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Агенцията. В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.

  Спецпрокурорите ще търсят информация за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Оставете коментар