Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 26 Януари 2019 18:33

Елена Йончева сравни Борисов с шеф на Коза Ностра: Шайката на Боса извади голямата бухалка!

Конгресът на БСП прие декларация в подкрепа на Елена Йончева и свободата на словото

Пълният текст на изказването на Елена Йончева пред конгреса на БСП: 

Искам да ви разкажа история за един бос на най-голямата мафия в една държава. Бос, който управлява тази мафия в продължение на 10 години. Бос, който е известен с това, че най-добре, най-гъвкаво усвоява обществени поръчки. Чрез създадените за това схеми. Бос, за който един магистрат казва: „Най-големият мафиот сред политиците и най-големият политик сред мафиотите“. Става дума за Бернардо Провенцано – босът на сицилианската мафия в продължение на 10 години. В продължение на 10 години той управлява „Коза Ностра“. От затвора той казва: „Вече не се налага да убиваме. Имаме под ръка магистрати и медии – те вършат мръсната работа доста добре“. 

Бих искала да се обърна към медиите, към журналистите. Знам, че свободата се отстоява изключително трудно. Знам, че работите в изключително сложни условия. Знам, че журналистическата професия е изключително трудна професия в наши дни. И въпреки всичко, в големите медии останаха достойни журналисти, които успяват, въпреки условията, да правят журналистика. Въпреки всичко, останаха изключително големи журналисти и добри пера, които отстояват своите позиции в малките медии. И бих искала да ви кажа, че на вас ви е много трудно, защото вие нямате имунитет, защото зад вас не стои най-голямата опозиционна партия. И самият факт, че ви има означава, че утре вие отново можете да бъдете превърнати в четвъртата власт. Отново България, както през 2006 г., може да бъде наравно по свобода на медиите с Франция. И това зависи от всички нас.

Какво направи босът на България, който в продължение на 10 години управлява нашата родина. За 10 години, бъдейки в ЕС, ние имахме невероятния шанс да превърнем България в едно добро, достойно място за живеене. С милиардите, които получихме от ЕС, с помощта, която получихме от Брюксел, ние днес трябваше да имаме европейски пътища, европейска здравна система, европейско качество на образование, свободни медии, свободна конкуренция. Къде сме днес? Пътищата – ремонт след ремонт, българските автомагистрали не могат по никакъв начин да бъдат сравнени дори с тези в Косово и Албания, не говоря за Унгария или Западна Европа.

Ние сме най-неграмотните в Европа, а бяхме в челните редици по грамотност. Днес имаме 60% функционална неграмотност. Журналистиката, която беше наравно по свобода с Франция, днес се намира извън Европа, някъде между Конго и Папуа Нова Гвинея. Здравеопазването – първи по смъртност и по лошо образование в Европа. Преките чужди инвестиции през 2006 г.-2007 г. – 10 млрд. евро. Днес са под 800 млн. евро – 40% по-малко. За една седмица, през януари месец, четири завода напуснаха България. Около 2000 души загубиха своята работа. Къде заминаха собствениците – в Румъния, където има по-високи данъци и по-високи заплати. Босът на България казва: безработицата намалява. Това наистина е голям принос в икономическата история. Безработицата намалява, защото всяка година 50 000 души напускат България. Повечето от тях напускат от зор, защото в България има ниски заплати, няма никаква справедливост и няма никаква надежда.

Надявам се на всички ни да е ясно, че в България управлява най-антиевропейската организация, която е имало в страната. Ние стигнахме на дъното на ЕС по всички показатели. Босът, който днес управлява България, казва: в България има корупция, както навсякъде в Европа. И е прав. Проблемът в България не е корупцията, а огромният грабеж. Според последни данни и доклади на Евростат, Олаф, ЕК- грабежът в България е 11 млрд. евро на година. Те можеха да бъдат инвестирани в икономиката, създаване на по-високи заплати и пенсии. В България вече има пълзящ авторитаризъм.

Тази част от българската история ще бъде запомнена като режимът на една шайка, режимът на една организирана престъпна група. Единствено левицата, най-голямата опозиционна партия в България, може днес да свали този режим. Но това не е лесно. Трябва да сме единни, защото те ще се опитват да ни заплашват, да ни изнудват, да ни рекетират. Те ще извадят голямата бухалка и вече я извадиха. Как днес биха звучали известните думи на Мартин Мюлер, един много известен немски антифашист, ще ги перифразирам: "Авторитарната власт най-напред се разправи с опозицията. Аз не се противопоставих, защото не бях от опозицията. После се разправиха със журналистите. Аз не се противопоставих, защото не бях журналист. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не бях профсъюзен деец. Тогава се заеха със съседа. Не казах нищо, защото не го познавах. Накрая дойдоха за мен. Тогава вече не бяха останали хора, които да ме защитят".

Режимът в България се опитва да ни разедини и унищожи един по един. Да се разправят с нас един по един. Но искам да ви уверя, че няма режим, който историята да не е спряла. Ние днес, ако искаме и имаме сили, можем да бъдем част от тази история.

***

ДЕКЛАРАЦИЯ НА 49 КОНГРЕС НА БСП

Правило в демократичното общество  е да не се коментират действията на независимата съдебна власт и органите, от които е структурирана.

Но това правило важи до момента, в който тази съдебна власт е действително независима, когато служи на закона и обществото. И когато обществото наистина е демократично.

Когато с откровено репресивни действия прокуратурата атакува опозицията, в услуга на властови и корпоративни интереси, тя престава да е независима и реакцията срещу такава репресия става обществена кауза. А когато тези репресии и заплахи са насочени срещу свободното слово и разкритията на разследващ журналист, нетърпимостта се превръща в лична човешка кауза на всеки свободолюбив гражданин.

Такъв е случаят с обвинението срещу Елена Йончева – разследващ журналист – по призвание и по професия, народен представител – по силата на вота на българските граждани. Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите, с тенденциозно и  гръмко, но недоказано и недоказуемо обвинение. Обвинение, свързано не с бизнес начинания, а с финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика. За финансиране от банка, която се ползваше с всички привилегии и пълната закрила на първото правителство на ГЕРБ, която е легитимирана с публичното присъствие на лидери на ГЕРБ, с връчени от тях награди.

Но въпросът не е само в обвинението и в неговата  логика, която съвсем скоро ще рухне. Проблемът е в симбиозата между изпълнителната власт и прокуратурата, която е характерна не за демокрацията, а за друг тип общества. И моментът е избран подходящо за властта – в навечерието на изборите, от чийто изход зависи много и от чийто резултат управляващите са уплашени.

Опитът за прокурорска репресия и сплашване срещу Елена Йончева е отговорът на властта на нейните ярки разследвания, заради активното й опозиционно поведение. Елена Йончева, като един от най-ефективните и активни опозиционери, разкри тежки корупционни практики на властта, които са лицето на „Модела ГЕРБ” - модел на паралелната държава, която Бойко Борисов и неговите приближени създават.

Разкриването на заразената с уран вода в Хасково е разкритие за това, че режимът на ГЕРБ нехае за здравето и живота на обикновения българин. Разследването  „Кумгейт” разкри роднинско-политическо-икономически групировки, които контролират целия обществен и стопански живот по региони. Така ГЕРБ печели избори - с местен феодализъм и със зависимости.

Разкритията за оградата по границата и за некачествените ремонти на пътищата отвориха темата не само за огромната корупция, прояла държавата, но и за опасни пробиви в националната сигурност на страната, свързани с мигрантския поток и с инфраструктурата. Тези разкрития осветиха факта, че при ГЕРБ може да се продаде и купи всичко – включително и Отечеството, стига насреща да бъдат предложени достатъчно пари.

Това е причината за паниката на властта, за нейния опит за сплашване, в който са ясни и поръчителите, и изпълнителите. Поръчителите са властовите, политическите и свързаните с тях корпоративни интереси, а изпълнител е репресивният апарат на държавата.

Страхът днес е във властта, а не в опозицията и в народа. Обществото се събужда и вижда истинското лице на тази власт. И няма да допусне нито този фарс, нито опитите за сплашване на всеки, опълчил се срещу тиранията, гражданин.

Чрез своя най-висш форум – Конгресът, Българската социалистическа партия заявява категоричната си подкрепа и солидарност с Елена Йончева, категорично протестира срещу опита за репресия срещу един доказан през годините с честността и професионализма си журналист и общественик.

Чашата на търпението към диктаторските напъни на кръговете на паралелната държава преля! Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната. Със задкулисни  договорки да съсипват бъдещето на достойните и честни български граждани.

След победата на изборите БСП ще работи за ново качество на органите на съдебната система у нас, за тяхната истинска независимост.

БСП е категорична: Няма да ни сплашите!

Всички ние днес сме Елена Йончева!

Истината идва, насилието няма да мине!

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар