Събота, 23 Март 2019
Понеделник, 28 Януари 2019 17:31

30 световни интелектуалци търсят спасение за Европа от националистичните идеи

Интелектуалците се опасяват, че евроизборите, на които се очаква националистите да постигнат невиждани резултати, може „да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали“

Заплашена е самата идея на Европа, континентът върви към криза, невиждана от 30-те години на XX век. За това предупредиха в отворено писмо-манифест 30 от водещите интелектуалци на нашето време.

Текстът, публикуван първо във в.”Либерасион”, а после и в ред световни медии под заглавието „Домът на Европа гори”, е плод на призива на френския философ Бернар Анри-Леви хората на словото да се опълчат на възхода на популизма в навечерието на очертаващите се като ключови за бъдещето на ЕС европейски избори през пролетта.

Манифестът вече няколко дни е изключително коментиран в социалните мрежи както от обикновени потребители, така и от политици, анализатори, журналисти.

Едни виждат в него последен шанс за запазването на ЕС като фактор, който гарантира мира и просперитета на континента.

Според други, това е „още от същото” в изпълнение на либералните елити, които с действията и бездействията си през годините са павирали пътя на крайната десница към властта.

„Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни”, пишат авторите на писмото.

Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, Милан Кундера и Салман Рушди и много други известни имена.

Те се опасяват, че евроизборите, на които се очаква националистите да постигнат невиждани резултати, може „да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали”: „Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетени от катастрофа”.

„Ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята". Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма”, пишат още интелектуалците.

Да призовават да се бие тревога „за тези подпалвачи на душата и духа”, като посочват конкретни „огнища”: „от Париж до Рим” (където са Марин льо Пен и Матео Салвини - б.р.) със спирки в Барселона (където се стигна до сблъсъци между поддръжниците на независима Каталуния и испанските власти – б.р.), Будапеща (откъдето Виктор Орбан промотира своята идея за „нелиберална демокрация”-б.р.), Дрезден (градът, от който тръгна ПЕГИДА и който е силно свързан с възхода на „Алтернатива за Германия”-б.р.), Виена (където крайната десница е официално във властта – б.р.) и Варшава (където „Право и справедливост” вече няколко години върви срещу европейските разпоредби и поставя под политически контрол институциите – б.р.).

източник: bTV; снимка: AFP

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:31
  Визия за Европа

  Предизборната платформа на БСП за „Европейски избори 2019“

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:31
  „Тренд”: ГЕРБ води пред БСП с по-малко от 2%

  ГЕРБ запазва преднината си с близо 2% пред БСП за предстоящите избори за Европейски парламент. Това сочи моментната картина на електоралните нагласи според проучване на „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа”. ДПС се утвърждава като трета политическа сила с близо 7 процента.

  Поради засилващите се възможности „Обединени патриоти” да не се явят с обща листа, „Тренд” са разгледали всяка една от партиите ВМРО, НФСБ и „Атака“ поотделно. Най-голям дял от трите успява да мобилизира ВМРО с 2,5%, докато „Атака“ и НФСБ остават съответно с 1,3% и 1%.

  Демократична България и „Воля“ остават на приблизително същите стойности като през февруари, респективно с 2,5% и с 1,8%. Теренът на проучването приключи преди обявяването на решението за общо явяване на изборите от страна на ГЕРБ и СДС.

  За 58% от всички анкетирани ролята на българските евродепутати в Европейския парламент е важна, като ключово се явява разпределението на отговорите по партийни електорати. Сред 81% от привържениците на ГЕРБ ролята на българските евродепутати е важна, докато сред социалистите само на 56%.

  Социалната тематика трябва да е приоритет за следващия състав на Европейския парламент – повишаването на жизнения стандарт, равнопоставеност, изравняване на доходите, повече работни места, темата за мигрантите.

  Социалната тема доминира и на въпроса в коя сфера ЕС трябва да отделя повече пари за България. Лидер с 47% е трудовата заетост, следвана от развитието на изостаналите региони, конкурентоспособност на икономиката, селско стопанство, инфраструктура и образование.

  42% от всички запитани са на мнението, че ЕС трябва да засили контрола над политиките на отделните страни-членки срещу 29%, които са на обратното мнение. 52% смятат, че ако започнат процеси на силно сближаване и интеграция между отделни страни-членки в ЕС, България трябва да участва. Само 16% споделят обратната позиция.

  62% от всички български граждани имат положително отношение към Европейския съюз срещу 18%, които изразяват отрицателно. Сред най-младите (18-29 г.) се регистрират най-позитивни нагласи към ЕС, като 80% от тях декларират положително отношение, а само 6% отрицателно. Сред най-възрастните позициите са доста по-сближени - 39% положително срещу 31% отрицателно.

  58% са на мнение, че България е спечелила от членството си в ЕС, докато 20% са на обратното мнение.

  Основните позитиви за българите от приемането на страната ни като част от ЕС са свободното пътуване, еврофондовете, възможностите за работа, възможностите за образование, свободният пазар и други.

   Сред основните негативи се посочва твърде силният контрол отвън, обедняването и по-високите цени на стоките, спадът в традиционните производства и двойният стандарт.

  Проучването на изследователски център „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на нагласите на българите към изборите за Европейски парламент и отношението към ЕС. Проучването е реализирано в периода 6-13 март чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1005 души на възраст 18+. Теренът на проучването приключи няколко дни преди скандала с апартаментите на властта.

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:31
  По-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал

  Оставка на председателя! Божидар Лукарски реагира на споразумението на СДС и ГЕРБ за съвместно явяване на евроизборите

Оставете коментар