Неделя, 19 Януари 2020
Четвъртък, 31 Януари 2019 12:52

Масларова осъди държавата в Страсбург

Заради коментари на говорителя на прокуратурата и на депутат от ГЕРБ трябва да й бъдат изплатени 8 хиляди евро

 

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България пред Европейски съд по правата на човека заради коментари, направени от говорителя на главния прокурор през 2009 година.

Държавата трябва да плати на Масларова 5000 евро за нарушаване на презумпцията за невиновност и 3000 евро разходи по делото, съобщава Мediapool. Нарушението е направено от прокурор Стилияна Кожухарова и от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, който тогава е заместник-председател на парламентарната комисия за разследване на разходите на кабинета "Станишев".

Държавата ще плаща заради следното изказване на Пламен Нунев: "Там ние (парламентарната комисия) сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра", казва Нунев в интервю за седмичника "Политика" .

Според съда в Страсбург този коментар представлява грубо нарушение на презумпцията за невиновност.

Съдът смята същото и за коментарите на говорителя на главния прокурор Стилияна Кожухарова, направени на пресконференция в деня, в който Масларова се отказва от имунитета си през ноември 2009 година. Магистратите в Страсбург казват, че прокурорката е отишла отвъд представянето на информация за обществото, защото с коментарите си е индикирала, че Масларова е била отговорна за злоупотребите с публични средства, които са отишли във фирми на нейни приятели.

Съдът отхвърля претенциите на Масларова към изказването на премиера Бойко Борисов пред вестник "24 часа", който казва, че в нейния случай "всичко е ясно".

BIG5 напомня, че в началото на 2010 г. прокуратурата повдигна официални обвинения на бившия социален министър Емилия Масларова и й определи парична гаранция от 50 хил. лв.

Според държавното обвинение Масларова трябваше да отговаря за длъжностни престъпления и присвояване в особено големи размери заради изключително скъпия ремонт на Центъра за социални услуги в Стара Загора. Според експерти държавата е била ощетена с 11 млн. лева. Социалното министерство е отпуснало за ремонта 18,8 млн., от които обаче за него са били похарчени само 7,8 млн. лв.

По случая се работи от август 2008 г., когато е започнала предварителната проверка по сигнал заради "златния" ремонт на бившата работническа поликлиника в града. Още тогава Масларова нарече обвиненията "чудовищна клевета" и заяви, че ще търси по съдебен път правата си.

През декември 2015 г. Софийският градски съд реши, че Емилия Масларова е невинна по обвинение в длъжностно престъпление и присвояване на милиони от ремонта на социалния дом в Стара Загора. Според прокуратурата в схемата са участвали още шестима души, но нито един от тях не беше признат за виновен.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар