Понеделник, 13 Юли 2020

Понеделник, 04 Февруари 2019 12:17

Омбудсманът: „Топлофикация“ да информира жителите как харчи парите им

Мая Манолова: Новото ръководство пое пред мен ангажимент, че ще представи тази информация, но не удържа на думата си и отново скри важна за хората информация

Столичният общински съвет да накара "Топлофикация" да информира жителите на София как харчи парите им. За това настоя омбудсманът Мая Манолова, която се яви заседание в столичния Административен съд по подадената от нея жалба срещу решение на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, съобщава Дарик радио.

В края на 2016 г. Манолова поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация, свързани с юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници. Общественият защитник се обяви срещу тази практика, тъй като заплатите на юристите са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

Според омбудсмана над 15 млн. лева е събрала "Топлофикация София" от потребителите в столицата само през 2015 година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.

Пред журналисти в Административния съд Маноилова каза: "За втори път влизаме в тази съдебна сага. Първата ни отне три години - да накараме Топлофикация да информира столичани за какво е похарчила близо 15 млн. лева, събрани от клиентите на дружеството във вид на юристконсултски възнаграждения. Спечелихме първите съдебни битки, но Топлофикация не се съобрази с указанията на съда. Продължавам да се питам какво имат да крият и защо не представят публично поисканата информация, която се отнася до събрани от гражданите на столицата суми. Въпросът е и принципен за това следва ли Топлофикация да информира столичани - своите собственици и началници, как харчи техните пари? И мисля, че отговорът е еднозначен - да".

"Това е ново ръководство, което пое пред мен ангажимент, че ще представи тази информация, но не удържа на думата си и отново скри важна за хората информация. Тоест ръководствата се сменят, но начинът на управление остава същият", коментира националният омбудсман.

източник: DarikNews

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар