Събота, 21 Септември 2019
Понеделник, 04 Февруари 2019 16:34

НЗОК е заплашена да върне 35 млн. лева на болници

Съдът обяви за нищожно поредно решение на бившия здравен министър Петър Москов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) от миналата седмица, според което Националният рамков договор (НРД), наложен служебно на лекарите през 2016 г., е нищожен, съобщава в. "Капитал".

Ако обаче и петчленният състав потвърди това решение на тричленката, очертава се НЗОК да загуби всички заведени дела от лекари и болници за отпадане на санкции или за плащане на надлимитна дейност за 2016 г.

Ако нищожността на договора бъде потвърдена от петчленния състав на ВАС, здравната каса ще трябва да върне на лекарите наложените санкции по силата на това решение, които са в размер на 16.036 млн. лв. според отчета за касовото изпълнение на бюджета на НЗОК за 2016 г.

Отделно от това Касата ще трябва да възстанови на болниците неплатените от нея надлимитни медицински услуги на стойност 19.2 млн. лв. Част от клиниките вече заведоха дела да им бъде възстановена неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016 г. и ги спечелиха, други са в процес на водене на такива дела. Всички тези средства не са предвидени в бюджета на НЗОК и ще трябва да бъдат платени от здравните вноски, предназначени за медицински услуги.

"Служебният" рамков договор е поредното нормотворческо решение на министър д-р Петър Москов, което съдът обявява за нищожно.

Преди това Конституционният съд отмени разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет, а ВАС отмени наредбата за пръстовите отпечатъци, наредбата за основния пакет, наредбата за удовлетвореността на пациента, наредбата за реда, по който здравната каса избира с кои болници да сключва договор, и повечето медицински стандарти, припомня „Капитал“.

Здравната каса ще обжалва решението, но лекарите и болниците се подготвят да продължат делата или пък тепърва да си търсят правата в съда.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар