Понеделник, 22 Април 2019
Вторник, 05 Февруари 2019 15:29

БСП: Чрез промени в Изборния кодекс ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите

Левицата е за ненамеса във вътрешните работи на Венецуела. Не е наша работа да определяме кой да е президентът на трета държава, заяви Нинова

ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Всичко това ще стане с предложенията за промени в Изборния кодекс. Те са внесени незаконосъобразно от депутатката от ГЕРБ Анна Александрова. Тя иска изборните комисии да взимат решение на базата на мнозинството. Ако решението не бъде прието, отново комисиите ще отменят решението си и ще си го гласуват наново. А за капак, искат да отпадне обжалването пред Върховния административен съд. Това е противоконституционно. Това си е една пълзяща диктатура и трябва да се вземат мерки. ГЕРБ явно искат да приложат принципа - една партия, една държава. Ние ще сезираме Венецианската комисия за предложените промени в Изборния кодекс. До последно ще настояваме за въвеждане на машинното гласуване. Срам е в 21-ви век в модерна България да не може да се гласува машинно. Още утре ще внесем и предложение за смяна на ръководството на ЦИК, заради изтекъл мандат. Такъв е законът и той трябва да се изпълнява", уточни Нинова.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков информира, че основните предложения на БСП за промени в Изборния кодекс са свързани с избирателните списъци. „Крайно време е да се изчистят и да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Другото ни основно предложение е да отпадне така наречения втори оригинал на протокол. Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка. Най-добре е промените в Изборния кодекс въобще да не влизат в пленарна зала, защото се приближаваме към тези шест месеца, за които Венецианската комисия е обявила, че не могат да се правят промени в изборните правила. Най-добре ще е да действа Изборният кодекс, който приехме последно. Да, той не е перфектен, но там ясно е записано, че се въвежда машинното гласуване. Нещо, за което ние настояваме", подчерта депутатът от левицата.

ВИДЕО - пресконференция

Корнелия Нинова коментира и темата за кризата във Венецуела, както и последния сблъсък между Министерски съвет и Президентството по време на Съвета за сигурност.

„БСП споделя позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, огласена преди час, а именно - че световната организация няма да взема страна в спора за Венецуела“, заяви лидерът на социалистите.

„Не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава“, категорична е Нинова. Тя цитира и еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини, че Европа няма единно решение по въпроса, защото няма правомощия да признава държави и отделни институции. Това е в правомощията на всяка страна-членка поотделно.

Според Нинова се спекулира с това, защото Европа не е взимала решение за Венецуела. Позицията на БСП е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и върховенството на закона, както и решаване чрез диалог на проблема между управляващи и опозиция в латиноамериканската държава.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Февруари 2019 15:29
  Йончева дава на спецпрокуратурата оригинален запис на “Ало, Банов”

  "Ние предоставяме на специализираната прокуратура запис, това е оригиналният запис, направен е на 21.03.2016. Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по аферата "Ало, Банов."

  Това каза водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева, на специална пресконференция от централата на партията. 

  "От документите по безспорен начин се установяват думите от записа", добави депутатът юрист Пенчо Минков.

  „Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на копието на електронния запис, който предоставихме на специализираната прокуратура. Смятаме, че този път спецпрокуратурата няма да се измъкне от разследване", заяви на пресконференцията Йончева. 

  БСП обжалват постановлението, с което спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото. 

 • Вторник, 05 Февруари 2019 15:29
  Иво Христов: Имам една кауза – възстановяване на демокрацията в България

  Румен Радев е световно легитимиран, той е основният борец срещу корупцията, заяви той 

 • Вторник, 05 Февруари 2019 15:29
  Иво Христов: В България наистина има автокрация

  Остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично

Оставете коментар