Петък, 22 Февруари 2019
Вторник, 05 Февруари 2019 15:29

БСП: Чрез промени в Изборния кодекс ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите

Левицата е за ненамеса във вътрешните работи на Венецуела. Не е наша работа да определяме кой да е президентът на трета държава, заяви Нинова

ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Всичко това ще стане с предложенията за промени в Изборния кодекс. Те са внесени незаконосъобразно от депутатката от ГЕРБ Анна Александрова. Тя иска изборните комисии да взимат решение на базата на мнозинството. Ако решението не бъде прието, отново комисиите ще отменят решението си и ще си го гласуват наново. А за капак, искат да отпадне обжалването пред Върховния административен съд. Това е противоконституционно. Това си е една пълзяща диктатура и трябва да се вземат мерки. ГЕРБ явно искат да приложат принципа - една партия, една държава. Ние ще сезираме Венецианската комисия за предложените промени в Изборния кодекс. До последно ще настояваме за въвеждане на машинното гласуване. Срам е в 21-ви век в модерна България да не може да се гласува машинно. Още утре ще внесем и предложение за смяна на ръководството на ЦИК, заради изтекъл мандат. Такъв е законът и той трябва да се изпълнява", уточни Нинова.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков информира, че основните предложения на БСП за промени в Изборния кодекс са свързани с избирателните списъци. „Крайно време е да се изчистят и да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Другото ни основно предложение е да отпадне така наречения втори оригинал на протокол. Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка. Най-добре е промените в Изборния кодекс въобще да не влизат в пленарна зала, защото се приближаваме към тези шест месеца, за които Венецианската комисия е обявила, че не могат да се правят промени в изборните правила. Най-добре ще е да действа Изборният кодекс, който приехме последно. Да, той не е перфектен, но там ясно е записано, че се въвежда машинното гласуване. Нещо, за което ние настояваме", подчерта депутатът от левицата.

ВИДЕО - пресконференция

Корнелия Нинова коментира и темата за кризата във Венецуела, както и последния сблъсък между Министерски съвет и Президентството по време на Съвета за сигурност.

„БСП споделя позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, огласена преди час, а именно - че световната организация няма да взема страна в спора за Венецуела“, заяви лидерът на социалистите.

„Не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава“, категорична е Нинова. Тя цитира и еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини, че Европа няма единно решение по въпроса, защото няма правомощия да признава държави и отделни институции. Това е в правомощията на всяка страна-членка поотделно.

Според Нинова се спекулира с това, защото Европа не е взимала решение за Венецуела. Позицията на БСП е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и върховенството на закона, както и решаване чрез диалог на проблема между управляващи и опозиция в латиноамериканската държава.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Февруари 2019 15:29
  Мария Пиргова: Ако от БСП не се радикализират и не искат избори, става неясно защо стоят извън парламента

  Данаил Кирилов и Цветан Цветанов предизвикаха абсолютно ненужна буря за ГЕРБ и се обърнаха към търсенето на служебна победа. Интелигенцията в много отношения е в служба на чужди интереси, българският народ няма водач, а с политика се занимават хора, които нямат никакви умения и парламентът е на 8% доверие, коментира  политологът Мария Пиргова в обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“.

 • Вторник, 05 Февруари 2019 15:29
  ДПС: Страната е в политическа криза! ГЕРБ се провали

  Карадайъ: Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал, ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция

 • Вторник, 05 Февруари 2019 15:29
  Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

  Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента.

Оставете коментар