Събота, 17 Август 2019
Вторник, 05 Февруари 2019 17:06

ГЕРБ: Опозицията не търси честни избори, а провокации

Тома Биков и Данаил Кирилов свикаха извънреден брифинг в отговор на пресконференцията на БСП

„Опозицията търси провокации, опозицията не търси честни избори. Имаме дълбокото убеждение, че тези изявления на лидерката на БСП целят да подрият изборния процес чрез една нова ЦИК". Това заяви Данаил Кирилов на извънредно свикан брифинг в отговор на пресконференцията на БСП.

"Нищо вярно не представи на вашето внимание г-жа Корнелия Нинова и колегите, които й помагаха в това изложение. Напротив изложението беше в голяма степен правно абсурдно и въобще не кореспондираше със статута на внесените законопроекти по отношение на Избирателния кодекс, както и с направените предложения. БСП имат нова идея - това е саботаж, те искат изборите да бъдат провалени“, заяви председателят на правната комисия.

Напомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова малко преди това обяви, че ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс и всичко това ще стане с предложенията за промени в Изборния кодекс, които според левицата са внесени незаконосъобразно от депутатката от ГЕРБ Анна Александрова.

В тази връзка Данаил Кирилов призна, че предложенията, внесени от Анна Александрова, са негови.

В отговор на настояването на БСП да се въведе машинно гласуване, Кирилов заяви, че машинно гласуване е имало и ще има, но няма как машини за гласуване да се сложат навсякъде, например в чужбина. Според него има проблеми в процедурата по вписване и верификация на машинния вот, а и "машините не пестят време, нито премахват риска от манипулации".

Данаил Кирилов се обяви и против предложението на БСП да се избере нов състав на ЦИК с аргумента, че "тази ЦИК има опит".

„Опозицията търси провокации, опозицията не търси честни избори. Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит. Да, ние имаме много резерви по отношение на ЦИК", каза още Кирилов.

ВИДЕО - извънреден брифинг на ГЕРБ

Народният представител Това Биков пък опроверга обвиненията в авторитарно управление с мотива, че никъде по света нямало авторитарен режим с 95 депутати, управление в коалиция и с президент в опозиция.

„За сведение, освен на г-жа Нинова, на някой от великолепните анализатори, които твърдят, че БСП имали по-голям потенциал в селата. В рамките на този мандат са проведени 21 частични избора, от тях 9 авторитарната партия, както я нарича г-жа Нинова, печели 9, а БСП 1. Просто в огромна част от тези населени места нямат структура и не могат да издигнат кандидат-кмет. За това, което сме виновни ние", каза още Тома Биков.

Той коментира и позицията на президента Румен Радев по кризата във Венецуела. Според Тома Биков българският президент допуснал политически гаф, който ни лишава от авторитет.

"ПГ на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото това е една нормална позиция на една европейска страна, каквато е България. Считаме, че българският президент допусна политически гаф, дали от некомпетентност или от някакви ангажименти, които е поемал, с една позиция, която подронва авторитета на България. Не за друго, а защото България на първо място е европейска държава. С тази позиция на правителството ние подкрепяме нашите европейски партньори", заяви Биков.

Той призова държавният глава да обясни каква е защитата на българския национален интерес в неговата позиция. "Защитата на българския национален интерес в позицията на правителството е изключително ясна. Ние се солидаризираме с всички държави, които се солидаризират по важни за нас въпроси. Какъв е мотивът на г-н Радев извън опазването на световния мир, към който той е поел някакъв глобален ангажимент, извън тези негови глобални игри за решаване на конфликта във Венецуела?", попита Биков.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Февруари 2019 17:06
  Президентът Радев участва в отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

  Възпоменателна церемония пред мемориала на “Петрова нива“ и тържествена заря са кулминацията на честването

 • Вторник, 05 Февруари 2019 17:06
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Вторник, 05 Февруари 2019 17:06
  Цветан Цветанов: Приветствам промените в раздела за комунистическия режим в учебниците!

  Приветствам сериозните промени в раздела за комунистическия режим в учебниците по история за 10-ти клас, написа бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов във “Фейсбук“

Оставете коментар