Четвъртък, 27 Юни 2019
Сряда, 06 Февруари 2019 09:45

Задава се хаос заради смяната на касовите апарати

Фирмите искат отсрочка и разяснителна кампания

До април над 170 000 касови апарати трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен.

„Промяната е доста съществена. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват”, коментира в студиото на bTV Станислав Попдончев – главен финансов директор на Българската стопанска камара.

Бизнесът не е готов, а и в голяма степен не е информиран и считаме, че тези срокове са изключително кратки и неизпълними, добави той.

И според Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), е нужна отсрочка за смяната на касовите апарати и още по-нужна е разяснителна кампания. Малкият и средният бизнес не си дава сметка, че това не е просто подмяна на апарата, а става въпрос за подмяна на софтуера, което отнема два-три месеца, смята Алибегов.

„Проблемът не е единствено със срока и дали ние ще се справим в тези срокове. Ние считаме, че ни трябва допълнителен срок не само, за да се подготви бизнеса, но да се подготвят и самите контролни органи. Това каза адвокат Валентин Савов. По думите му има изключително много неясноти в наредбата, което пък позволява различно прилагане на текстовете от контролните органи.

BIG5 напомня, че новата наредба (Н-18), която ще забрани едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си, влиза в сила от 1 април. С новите изисквания за касовите апарати всяка бележка трябва да има отпечатан код и данните от нея да се подават в НАП в реално време.

Представителите на бизнеса са на мнение, че част от разпоредбите в наредба противоречат на конституционните принципи и гаранции за еднакви правни условия за стопанска дейност и предотвратяване на злоупотреба с монополно положение и нелоялна конкуренция, както и противоречат на законодателството в областта на закрилата на интелектуалната собственост и защитата на личните данни. Многократно се изказаха вече мнения, че с влизането ѝ в сила сивата икономика ще продължи да работи по същия начин, по който е работила и досега.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Февруари 2019 09:45
  КФН е изпратила резултатите от проверките в “Еврохолд“ в прокуратурата, ДАНС и НАП

  От “Еврохолд“ обявиха, че не се притесняват от проверката

 • Сряда, 06 Февруари 2019 09:45
  Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат

  Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни

 • Сряда, 06 Февруари 2019 09:45
  Бизнесът: Има организирана престъпна група при пазара на ток

  "Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция". Това каза в ефира на "Здравей, България" председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

  Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. "За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна” и Ковачки", обясни той.

  Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

  "НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко ;лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това дружество, за да има здраво взаимодействие на пазарни принципи. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба”, заяви Велев.

Оставете коментар