Неделя, 22 Септември 2019
Сряда, 06 Февруари 2019 09:45

Задава се хаос заради смяната на касовите апарати

Фирмите искат отсрочка и разяснителна кампания

До април над 170 000 касови апарати трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен.

„Промяната е доста съществена. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват”, коментира в студиото на bTV Станислав Попдончев – главен финансов директор на Българската стопанска камара.

Бизнесът не е готов, а и в голяма степен не е информиран и считаме, че тези срокове са изключително кратки и неизпълними, добави той.

И според Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), е нужна отсрочка за смяната на касовите апарати и още по-нужна е разяснителна кампания. Малкият и средният бизнес не си дава сметка, че това не е просто подмяна на апарата, а става въпрос за подмяна на софтуера, което отнема два-три месеца, смята Алибегов.

„Проблемът не е единствено със срока и дали ние ще се справим в тези срокове. Ние считаме, че ни трябва допълнителен срок не само, за да се подготви бизнеса, но да се подготвят и самите контролни органи. Това каза адвокат Валентин Савов. По думите му има изключително много неясноти в наредбата, което пък позволява различно прилагане на текстовете от контролните органи.

BIG5 напомня, че новата наредба (Н-18), която ще забрани едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си, влиза в сила от 1 април. С новите изисквания за касовите апарати всяка бележка трябва да има отпечатан код и данните от нея да се подават в НАП в реално време.

Представителите на бизнеса са на мнение, че част от разпоредбите в наредба противоречат на конституционните принципи и гаранции за еднакви правни условия за стопанска дейност и предотвратяване на злоупотреба с монополно положение и нелоялна конкуренция, както и противоречат на законодателството в областта на закрилата на интелектуалната собственост и защитата на личните данни. Многократно се изказаха вече мнения, че с влизането ѝ в сила сивата икономика ще продължи да работи по същия начин, по който е работила и досега.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар