Събота, 17 Август 2019
Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:34

Прокуратурата поиска 4 г. затвор за Огнян Донев за укриване на данъци

Чака се и присъдата на Софийския градски съд

Четири години затвор поиска прокуратурата за бизнесмена Огнян Донев, подсъдим за укриване на данъци. Процесът срещу Донев и финансовия директор на ”Софарма” Борис Борисов започна преди три години, а обвиненията на двамата са за престъпления, извършени през 2006-2007 година, съобщи БНР.

Делото приключва едва сега на първата съдебна инстанция заради сложните счетоводно-икономически експертизи. След финалните пледоарии на адвокатите по делото се чака и присъдата на Софийския градски съд.

Според обвинението в имотната си декларация през 2007 година Донев, в качеството си на изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат на фирмата от няколко извършени сделки с акции. В годишната данъчна декларация по Закона за корпоративно подоходно облагане не е декларирал увеличение на годишния финансов резултат за общо 418 531 500 лева. 

Според държавното обвинение Огнян Донев дължи почти 63 млн. лв. данъци за сделки, направени през 2006-2007 година, а Борисов - 7,5 млн. лв.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:34
  Иван Гешев: Разкрити са две убийства в област Варна

  Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност, каза заместник-главният прокурор

  Две брутални убийства бяха разкрити във Варна. За едното от тях е задържан 91-годишен мъж. А в другия случай става дума за домашно насилие, което започва с юмруци и завършва със смъртта на жена.

  "Имаме проблем с битовата престъпност и домашното насилие в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по малките населени места". Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг на прокуратурата във Варна, предаде Нова телевизия.

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:34
  Прокуратурата показа новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП

  САЩ отнеха визата на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров.

  Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров в четвъртък. Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

  По време на съдебното заседание Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, съобщават от държавното обвинение. 

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:34
  Прокуратурата разпореди спешна проверка на БАБХ заради сигнал за злоупотреби

  30 милиона лева са похарчени за неработещи инсинератори, докато най-големият екарисаж в Шумен беше затворен, а БАБХ му дължи 8 милиона за година и половина. 

  Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

  Специализираната прокуратура ще проверява за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Агенцията. В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.

  Спецпрокурорите ще търсят информация за договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Оставете коментар