Събота, 17 Август 2019
Четвъртък, 07 Февруари 2019 16:02

Юристи за ЦИК: Мандатността е стандарт за демократичност

Прави впечатление, че властта не спазва срокове, а търси "правилния човек" за мястото, алармират наблюдатели на изборния процес

Народното събрание да избере нов състав на ЦИК в законовите срокове, защото мандатността е фундаментален стандарт за демократичност. За това призовават от Българския институт по правни инициативи в отворено писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева. Юристите, които от години наблюдават правила за изборния процес у нас, виждат тенденциозно неспазване на мандатни срокове от страна на управляващите.

Поводът за позицията им е изтичащият на 20 март мандат на състава на Централната избирателна комисия и заявените намерения да не се проведе избор въпреки изискването на чл. 46 и 47 на Изборния кодекс. Припомняме, че депутатите от БСП внесоха проект за решение за избор на нов състав на ЦИК. От ГЕРБ обаче недвусмислено заявиха, че нямат намерение да изпълнят закона и да избират нова комисия. Оправданието им бе, че тази ЦИК вече има доказан опит в провеждането на избори.

Българският институт по правни инициативи от осем години наблюдава систематично публичните процедури по избор от законодателната власт и в съдебната система.

С неудовлетворение отбелязваме, че Народното събрание продължава да нарушава законови разпоредби, когато осъществява правата и задълженията при избора изцяло или частично на колективни и еднолични независими контролни, надзорни и регулаторни органи, се казва в писмото. Юристите припомнят решение на Конституционния съд от 2010 г., в което се казва, че "мандатността е защитен механизъм на демокрацията, установен от конституцията или от закон, за демократично конституиране, устройство и функциониране на държавните органи чрез предоставянето им на определени правомощия за определен период от време".

Фактът, че Народното събрание не провежда процедурите за избор в срок, създава устойчивото впечатление, че изборите се провеждат тогава, когато се намери "правилният" човек и процедурите се огъват спрямо конкретни лица, предупреждават от Института.

БИПИ напомня на Народното събрание, че не дава гаранции на обществото, че изборите, които прави, са основани единствено на професионалните и морални качества на кандидатите, а не почиват на тясно партийни и конюнктурни интереси. И посочва примери: изборът на членове на Висшия съдебен съвет, на нов състав на Комисията по досиетата, на Бюрото за контрол над СРС.

Тъй като през 2019 г. предстои Народното събрание да попълни изцяло или частично и други органи - състава на Комисията за защита на личните данни, Комисията за финансов надзор, Съвета за електронни медии, Комисия за регулиране на съобщенията, БИПИ предупреждава, че функционирането на тези институции засяга основни човешки права и има ключово значение за цели публични и частни сектори.

Необходим е публичен електронен календар на мандатите.

Във връзка с това организацията призовава народните представители:

- да спазват законоустановените времеви рамки, в които да провеждат публични, прозрачни, отговорни и почтени процедури;

- да усъвършенстват механизмите за селекция на кандидатите, като изискват от тях предоставянето на концепция за управление спрямо позицията, за която са предложени;

- ресорните комисии по избора да провеждат обществени и експертни дискусии за състоянието на органите заедно с кандидатите;

- да се поддържа и актуализира публичен електронен календар с мандатите на органите, които се избират и тези, които отчитат дейността си пред Народното събрание.

Непридържането към законовите правила от страна на Народното събрание дава изключително лош сигнал към широката общественост, се казва още в писмото. Тази негативна тенденция се усеща особено силно в период, когато българското общество се стреми да постигне консолидирано демократично съществуване и работещи институции.

източник: в. "Дума"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар