Петък, 14 Август 2020

Понеделник, 11 Февруари 2019 11:05

Отровили са Гебрев и сина му с хлор и пестициди, разследва се руския гражданин Федотов

През парил 2015 г. Гебрев се е почувствал след вечеря в тогавашния хотел "Кемпински". След няколко дни и неговия колега има същите оплаквания. По-късно и синът на Гебрев е приет в болница

"Всички европейски служби внимават с намесата на Русия в останалите страни. Великобритания вече има опит със случая "Скрипал".

Ние работим в тясно сътрудничество с българските власти. В момента не можем да ви дадем повече информация, защото се води разследване".

Това заяви в Министерски съвет британската посланичка след среща с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по повод опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев.

"През парил 2015 г. Гебрев се е почувствал след вечеря в тогавашния хотел "Кемпински". След няколко дни и неговия колега има същите оплаквания. По-късно и синът на Гебрев е приет в болница. От лечебните заведения са иззети заключенията. Те са показали, че има наличие от хлор и пестициди, които се продават срещу вредители на земеделците", обясни Цацаров.

Главният прокурор заяви, че е потърсено сътрудничество от британската полиция, за да се установи, дали пострадалият бизнесмен не е бил натровен с вещество, близко до новичок.

Прокуратурата, МВР и ДАНС разследва руския гражданин Федотов, който е бил няколко пъти в България и в момента, в който Гебрев е отровен. Последно руснакът е минал границата ни със Сърбия.

Случаят с оръжейния търговец Емилиян Гебрев влиза в Комисията за контрол на спецслужбите, дни след публикации в британски и руски сайт. Според информациите в тях, трети заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал от руското военно разузнаване - Сергей Федотов, е бил в България през 2015 г. - по същото време, когато е отровен Гебрев. Той, синът му и директор в оръжейна фирма оцеляват след тежкото отравяне. Комисията ще проверява истинността на данните.

източник: Епицентър.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 11:05
  КПКОНПИ подхвана кметове за конфликт на интереси

  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решения по образувани производства за установяване на конфликт на интереси, съобщиха оттам.

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 11:05
  Бойко Рашков: В прокуратурата е въведен двоен стандарт

  Влизaнeтo нa прoкурaтурaтa в прeзидeнтcтвoтo прeдизвикa мнoгo въпрocи - eдиният oт тях e зaщo трябвaшe дa ce вдигa шум. Шумoтeвицaтa у нac e “привилeгия” нa бългaрcкитe пoлитици. Чрeз нeя oтключвaт дoвeриe нa грaждaнитe към coбcтвeнитe cи дeйcтвия и oчaквaния в пocoкa eвeнтуaлни пoлитичecки cъбития.

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 11:05
  Сотир Цацаров: По делото “Прокопиев” беше прекрачена границата

  "Правовата държава е така устроена, че нито президентът да може да каже, че няма доверие в прокуратурата, нито прокуратурата да може да каже, че няма доверие в президента. Това са институции, трябва да съществува необходимият баланс. Този баланс не означава затваряне на очи“

Оставете коментар