Събота, 21 Септември 2019
Сряда, 13 Февруари 2019 09:44

Ген. Тодор Бояджиев: Няма връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев”

Случаят „Скрипал“ говори за аматьорщина, едва ли е дело на Кремъл, смята бившият разузнавач

Връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев” няма – това каза в студиото на btv бившият разузнавач и бивш вътрешен министър ген. Тодор Бояджиев.

По думите му доказателства, че отравянето на оръжейния търговец е опит за убийство също нямало. Бояджиев коментира тезата, изразена вчера от бившия министър на отбраната Бойко Ноев, а именно, че властите се опитват за прикрият реалните факти около случая.

„Извинявам се на бившия министър, но в конкретния случай аз повече вярвам на главния прокурор. Г-н Цацаров изнесе информация, от която се вижда, че по случая е било водено разследване. Били са правени експертизи в две лаборатории извън България. По инициатива на самия Гебрев са се изпращали мостри. Никъде не се потвърждава наличието на „Новичок”, посочи Бояджиев.

Според него изнесената информация за присъствието в България на Федотов по същото време, в което у Гебрев и още двама души се появиха симптоми на отравяне, не доказва виновността на посоченото лице, нито пък че става въпрос за опит за убийство.

По случая „Скрипал”

Според експерта атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му в Солсбъри едва ли е дело на Кремъл, защото беше извършено малко преди президентските избори в Русия и Световното първенство по футбол.

„Има едно елементарно правило – начинаещите в тая сфера го знаят. Остри мероприятия в навечерието на важни за държавата неща не се правят – спират се. Освен ако не са крайно наложителни”, посочи Бояджиев.

Около 300 човека от руското ГРУ имали зъб на бившия агент заради предателство от негова страна, което им коствало кариерите: „Не може да се изключи, че някои от тая група са решили да мъстят. За мен целия тоя случай говори за аматьорщина, а не за висок професионализъм на разузнавателна служба. Това е обида към цялото разузнаване въобще, а не само към руското разузнаване. „Новичок” се произвежда в Украйна, Узбекистан и Чехословакия (преди). Защо непременно трябва да е от Москва?”, каза още Бояджиев.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Февруари 2019 09:44
  Каракачанов: България не трябва да гони руски дипломати само, защото има кампания

  Нямало е технически причини за спирането на БНР. Може би е било форма на някакъв вид протест. Има достатъчно други медии, които могат да информират обществото

 • Сряда, 13 Февруари 2019 09:44
  Сидеров на яз. „Копринка”: Да не участваме в геополитически игри, не са в интерес на България

  Стотици посрещнаха сърдечно лидера на "Атака" на събора на русофилите

 • Сряда, 13 Февруари 2019 09:44
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

Оставете коментар