Четвъртък, 21 Март 2019
Сряда, 13 Февруари 2019 16:20

ЕП гласува увеличение на средствата от еврофондове за България

С между 3 и 4 милиарда лева се увеличава европейското финансиране. Подкрепена е идеята общините да доплащат само 15% от парите за европроекти, а не една трета от размера на финансирането

Увеличение на средствата от еврофондове за България с между 3 и 4 милиарда лева. Това гласуваха евродепутатите в пленарна зала в Страсбург, които одобриха нови правила за финансиране на ЕС за периода 2021-2027 г.

Решението не е окончателно, предстоят преговори между парламента и Съвета на ЕС, които започват другата седмица.

„Такова увеличение за България значи много! Това значи интензивно инвестиране там, където страната ни има най-много нужда за по-скоростно наваксване на изоставените региони. Все още се вижда, че хората имат нужда от пътища, от високоскоростни жп линии, от пристанища, от летища, така че да наваксаме – с водопроводите, с пречиствателните станции. Дотук две от трите институции са „ЗА“ такова увеличение – и комисията, и парламентът, което ме обнадеждава“, каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, цитиран от БНР.

Андрей Новаков допълни, че Европарламентът е подкрепил идеята общините да доплащат само 15% от парите за европроекти, а не една трета от размера на финансирането, каквото беше предложението на Европейската комисия.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Февруари 2019 16:20
  Станишев: Десницата е готова за брак по сметка с дявола заради властта

  Заради властта десницата е готова на брак по сметка с дявола. Може да спечелим изборите за Европейски парламент, ако сме единни и сме близо до хората. Това заяви при откриването на конгреса на Партията на европейските социалисти в Мадрид нейният лидер Сергей Станишев.

  В речта си Станишев предупреди отново за опасността от съюза на традиционната десница с крайните националисти.

  "Не можем да стоим безучастни, гледайки този съюз на десницата с националистите. И сега ще ви кажа един исторически факт - крайната десница идва на власт, когато класическата десница приеме нейната риторика и е готова да й даде властта, за да спре социалистите", каза Станишев.

  Форумът трябва да одобри манифестът на ПЕС за предстоящите евроизбори.

  "Благодаря на Педро Санчес не само за топлото гостоприемство, но и затова, че пое риска да извади испанците от отчаянието и да им даде надежда за по-добро бъдеще. Ние сме притеснени от това, което прави Народната партия в Испания", обърна се към домакина на конгреса - испанския премиер Педро Санчес.

  Станишев обърна внимание, че традиционната дясна партия в страната - Народната партия, е в съюз с крайните националисти и това е неприемливо за прогресивните хора.

  "Вчера лидерите от ПЕС разгледахме "Герника" на Пикасо. Стояхме ужасени. Това е предупреждение към Европа и към целия свят за това какво може да бъде загубено. Да не забравяме думите на Митеран - национализмът е война", каза още в речта си Станишев. Първият ден от форума бе в Конгресната зала "Кралица София", където е прочутата творба на Пикасо.

  "Днес тук сме хора от различни страни, които говорят различни езици. Но има една фраза на испански, която всеки социалист знае - Но пасаран (Няма да мине)", каза още Станишев. Като така направи историческа препратка към испанската гражданска война, от която е прочутия лозунг, превърнал се през годините в символ на антифашисткото движение.

  Конгресът на ПЕС трябва да утвърди и кандидатурата на Франс Тимерманс за президент на Европейската комисия, затова Станишев припомни неговите думи:

  "Днес, както каза Франс Тимерманс, битката е за сърцето на Европа, която е безценна. Наша мисия и отговорност е да я спасим от национализма."

  "Не можем да стоим безучастни, гледайки този съюз на десницата с националистите. И сега ще ви кажа един исторически факт - крайната десница идва на власт, когато класическата десница приеме нейната риторика и е готова да й даде властта, за да спре социалистите.

  Днес ние ще приемем много силен манифест, изработен от всички партии членки, койко е гарант за бъдещето на хората в Европа. На Европа, която е справедлива и солидарна", продължи лидерът на ПЕС.

  По-рано в изявление а българските медии, Станишев обърна внимание, че манифестът на ПЕС не е просто декларация, а план за бъдещето. "Левицата винаги е работила за бъдеще, което е по-добро от днешния ден", каза той. И докато десните повтарят„национална държава“, „национална държава“, левите казват „социална Европа“, „социална Европа“, „социална Европа“. Това означава да спасим Европа, променяйки я, подчерта Станишев.

  Той бе категоричен, че това означава борба с неравенствата и несправедливостта.

  "В манифеста на ПЕС се подчертава ангажимента към младите хора, защитата на работните места, борбата срещу липсата на сигурност, която носят работните места без договор и без социална осигуровка. Така че имаме много сигурен инструмент всички партии, защото го изработихме заедно." добави още лидерът на европейските социалисти.

  Източник: "Епицентър"

 • Сряда, 13 Февруари 2019 16:20
  Ясни са новите правила за газопроводите в Европейския съюз

  Както вътрешните газопроводи на ЕС, така и тези от държави извън ЕС вече ще бъдат обхванати от правото на ЕС, включително правилата за конкуренцията

 • Сряда, 13 Февруари 2019 16:20
  Местан търси коалиция с насипното дясно – алтернативата била извън парламента

  „Загубим ли Европейския съюз и НАТО – губим всичко”, тръби тревожно лидерът на ДОСТ

Оставете коментар