Понеделник, 27 Май 2019
Петък, 15 Февруари 2019 16:33

Болните от морбили у нас вече са 21

Вътреболнична инфекция е довела до епидемичния взрив от морбили в Разлог

21 са вече доказаните случаи на морбили у нас. Основният източник на заразата е детското отделение на разложката болница, където 18 от тях са се лекували за други заболявания. То вече е затворено като спешна мярка за ограничаване на заразата, съобщава Нова ТВ.

Сред болните е и 27-годишен мъж, който се е върнал от Италия с вече проявени симптоми на заболяването.

В момента всички болни са под лекарско наблюдение. Пет от децата от Разлог са преместени в болница „Света Анна” в София. Състоянието на всички в момента е стабилно.

Въпреки увеличаващия се брой на болните, засега няма опасност от епидемия, смятат епидемиолозите.

Според директора на РЗИ-Благоевград не е имало как лекарите в Разлог да разпознаят болестта и да изолират болните от морбили деца, преди те да разпространят заразата в детското отделение на болницата.

„Нямало е как да бъдат хванати. Това са малки деца, били са в чужбина, с родителите си, прибрали са се, неимунизирани, и са развили симптомите преди около десетина дни”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

От Инфекциозното отделение на болница "Св. Анна" в София заявиха, че децата са леко, до средно увредени от болестта. Предстои им лечение с продължителност от поне пет дни. Всички те не са били имунизирани.

Тревожната тенденция е глобална и засяга дори и богатите държави, където обхватът на ваксинациите по традиция е широк. Усилията за спиране на разпространението на морбили по света се провалят, предупреждават Световната здравна организация.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар