Четвъртък, 21 Март 2019
Събота, 16 Февруари 2019 09:48

Президентът обмисля вето на приетия Изборен кодекс

Властта трябва да осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, смята Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви в Хасково, че ще реши дали да наложи вето на приетия изборен кодекс, когато документът стигне до президентството, съобщи БНР.

„Категорично мнение ще има, когато дойде при мен законът, ще го разгледам подробно и тогава ще реша какво да правя. Аз работя институционално“, заяви държавният глава.

Според Радев бизнесът има водеща роля, но каквито и икономически, данъчни и социални модели да бъдат прилагани, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата система и стилът на управление в държавата. „Властта трябва да осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда“, изтъкна още президентът. Според него е много важно да бъдат гарантирани прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществените поръчки.

Радев участва днес в среща с бизнеса в Хасково. Инициативата е на Хасковската търговско-промишлена палата и се проведе по повод празника Трифон Зарезан с участието на дипломати и представители на посолствата в България.

По-рано през деня на площад „Свобода“ в Хасково президентът Румен Радев прие почетния караул от Военно формирование 52740, след което наблюдава преминаването на строя в тържествен марш.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 16 Февруари 2019 09:48
  Президентът: Няма как Антикорупционната комисия, назначена и контролирана от Цветанов, да разследва Цветанов

  Поредното, според Румен Радев, оневиняване на Цветанов ще се размине с моралната присъда на обществото

 • Събота, 16 Февруари 2019 09:48
  Президентът Радев насрочи евроизборите за 26 май

  Със свой Указ президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 година изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Президенството.

  Big5 напомня, че изборите за депутати в Европейския парламент се провеждат в България след приемането на страната за член на ЕС. Първите избори са частични (2007 г.), проведени само в България и Румъния след приемането им. През 2009 се провеждат първите редовни избори за евродепутати. Към 2018-а последните по ред избори са от 2014 г.

  Изборите се произвеждат по пропорционална избирателна система с национални изборни листи на политически партии, коалиции на политически партии и независими кандидати чрез преференциално гласуване.

 • Събота, 16 Февруари 2019 09:48
  Румен Радев създаде Стратегически съвет към президента

  Иво Христов оглавява новата структура.

  Държавният глава Румен Радев създава със свой указ Стратегически съвет към президента на Републиката. Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

  Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.

  Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в "Athénée Royale" в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Оставете коментар