Четвъртък, 21 Март 2019
Събота, 16 Февруари 2019 16:37

Георги Марков: ГЕРБ сам се вкара в капана. Бойко, намеси се!

ГЕРБ си скрои "Костинборд-2". Радев вече слага парадната униформа. Ще има вето, а след това - решение на Конституционния съд, казва народният представител в интервю за в. „24 часа”

ГЕРБ категорично не трябваше да прави промени в изборното законодателство 3 месеца преди изборите. Сега ГЕРБ сам си скрои “Костинброд”. Това ще е “Костинброд-2”. Вече виждам президента Радев в празнична парадна униформа - той ще стане герой, той ще стане борец за честни избори, той ще наложи вето и това ще бъде първото му успешно вето.

Това казва бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков пред в интервю за в. "24 часа" по повод скандалните поправки в Изборния кодекс, които предизвикват всеобщо недоволство.

Един път завинаги избирателната система в България трябва да бъде уравновесена. Големият въпрос на въпросите, на който не се дава отговор и от който се бяга, е избирателната система. Избирателната система е тази, която съсипа българския преход, защото в този си вид и с ниската бариера от 4% пречи за формиране на стабилни мнозинства, смята още депутатът от ГЕРБ.

„За какво ни беше това? Нито една от тези промени не е нещо, без което да не можеше да се проведат тези евроизбори! ГЕРБ се вкара в капан. Горе-долу нещата наподобяват Истанбулската конвенция. Тогава лично при вас аз имах смелостта и най-вече честността да бия камбаната до г-н Борисов, че е подведен жестоко. Резултатът е печално известен. Всичко се оказа една груба грешка, която той спря, и ГЕРБ частично поправи, вкарвайки въпроса в Конституционния съд. Сега съжалявам, че развалям настроението на премиера, който е току- що награден в Сърбия с висок орден и е отишъл в Мюнхен да решава големи проблеми със сигурността на Стария континент. И затова му казвам: “Приятелю Бойко, намеси се, както можеш, да спрем и предотвратим това чудо, да го прегласуваме още в сряда и всичко да остане така, както беше!”, предлага Георги Марков в интервюто си пред медията.

„Не трябва да създаваме впечатление, че променяме правилата на играта за едни избори, които и без това ще спечелим, и да създаваме ситуация те да бъдат оспорвани - да се олае цяла Европа, Азия, Африка. Не искаме служебна победа, но това впечатление е вече толкова преобладаващо сред хората и толкова незаличимо сред преобладаващата част на обществото, включително сред нашите избиратели, че телефонът ми звъни през 5 минути. Ситуацията е вече драматична! Това ще подмени темата на евровота - тя няма да е каква Европа искаме, а какви да са изборните правила”, казва в заключение Георги Марков пред „24 часа”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар