Понеделник, 27 Май 2019
Понеделник, 18 Февруари 2019 15:31

Нинова: ГЕРБ реагираха от страх от гражданската енергия срещу себе си и от решението ни да напуснем парламента

БСП няма да се върне в парламента, заяви лидерът на опозицията

Днес г-н Борисов направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват. ГЕРБ реагираха от страх от гражданската енергия срещу себе си, от решението ни да напуснем парламента и от истината. Това каза Корнелия Нинова по време на пресконференция на БСП.

„Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари тук в тази зала, ние за пръв път поставихме въпроса за промените в Изборния кодекс, като го определихме като узаконяване на диктатурата и като една партия – една държава. Две седмици по-късно изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, понеже Георги Марков ходил сред хората. ГЕРБ реагираха от страх поне от три неща. Първо - страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които си заявиха позицията открито. На второ място - страх от решението ни да напуснем НС“, каза Нинова и припомни, че при първото напускане на БСП в парламента при същия този страх, премиерът е влетял в НС и е сменил Димитър Главчев.

„При второто ни напускане смени Валери Симеонов", припомни тя. "На трето място – страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов“, заяви още Нинова и припомни казаното от Цветанов, че ДПС спасяват правителството и парламента.

„Нека да не позволяваме да ни приспиват днес с благи приказки. Ние продължаваме по следния начин. Започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим този общ фронт за честни избори. Няма значение каква принадлежност имате, уважаеми българи, дали ще гласувате за лява, дясна партия, за център, това е ваше право. Ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас, вашият вот да бъде употребяван“, категорична бе Нинова.

„Не се връщаме в парламента, тъй като условията, които вчера поставихме не са изпълнени в пълнота. Едно от тях беше машинно гласуване“, заяви лидерът на левицата.

Според нея машинното гласуване е трябвало да бъде въведено преди пет години, а се отлага с неопределено бъдеще.

„Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в ИК. 16 часа в залата на парламента“, напомни Нинова.

Тя напомни още, че БСП се е борила за запазване на преференциите, че е настоявала за нов състав на ЦИК, за машинно гласуване и за това да остане обжалването пред ВАС, както и начина на вземането на решение в изборните комисии.

„Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане, очевидно чуха“, заяви още Нинова по адрес на ГЕРБ.

На брифинга стана ясно, че БСП продължава разговорите, за които вече има готовност и заявки. „Изпратихме във Венецианската комисия нашият сигнал по изборното законодателство. Получихме съгласие и сме в процес на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим също какво се случва по изборното законодателство на прага на европейските избори. Ще изчакаме президента дали, кога и на кои текстове от кодекса ще наложи вето“, обясни още Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар