Понеделник, 27 Май 2019
Понеделник, 18 Февруари 2019 17:59

Адвокатите поискаха отмяна на текстовете, които ги превръщат в доносници

Спешна среща между Ралица Негенцова и Данаил Кирилов заради Закона за мерките срещу изпирането на пари

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова се е срещнала спешно днес с шефа на правната комисия Данаил Кирилов заради Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщиха от ВАС.

Законът предизвика страхотно брожение сред адвокатите, които в четвъртък ще протестират пред Народното събрание.

Според новия закон адвокатите трябва да изпратят планове за обучение на служителите си и мерки, които трябва да се предприемат при съмнения за пране на пари и да ги пратят в ДАНС. Крайният срок бе 15 февруари, но в гилдията избухна масово недоволство.

На срещата между Негенцова и Кирилов било решено да се организира разговор между правната комисия, Комисията по обществен ред и сигурност и Висшия адвокатски съвет.

Ръководството на ВАС е готово с текст, който да изключи адвокатите от кръга на хората, които трябва да подават информация в ДАНС за финансови операции, които им са се сторили съмнителни.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 18 Февруари 2019 17:59
  Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и офшорки на лица на висши публични длъжности

  Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица, съобщават от прокуратурата.

  Публикуваме пълния текст на писмото на главния прокурор:

  „С цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата, изпратете справка, съдържаща цялата налична в ДАНС информация /вкл. и по линия на финансовото разузнаване/, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности относно:

  -притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния законов ред;

  -притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност, недекларирани по съответния законов ред;

 • Понеделник, 18 Февруари 2019 17:59
  Правосъдният министър Данаил Кирилов поискал да се бави дело, свързано с ГЕРБ

  Това става ясно от разкритие на съдия Методи Лалов

 • Понеделник, 18 Февруари 2019 17:59

Оставете коментар